Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji

Dodajte komentar

Analitičari Goldman Sachsa ustvrdili su kako se zlato i bitcoin međusobno ne “kanibalizuju”.

“U okruženju slabosti dolara i još uvijek vrlo niskih i negativnih realnih stopa ne vidimo da se imovine međusobno kanibalizuju i vidimo dovoljno prostora za oboje”, napisala su četiri analitičara Goldmana u istraživanju objavljenom u srijedu, piše CoinDesk.

Napomena, koja je uglavnom prilično bikovski preuzela putanju zlata do 2021. godine, bacila je dvije robe na različite krajeve ulagačkog spektra: zlato je ostalo “odbrambena” igra dok je bitcoin bio više “rizičan”. Bitcoin “ima drugačiju ulogu u portfeljima u odnosu na zlato”, rekli su analitičari, ponajprije zbog nestabilnosti kriptovaluta.

Lošu izvedbu zlata u prošloj godini pripisuju rotaciji u rizičnije klase imovine, ali nisu precizirali kakvu bi ulogu bitcoin mogao imati u tom scenariju, kao što je to učinio JP Morgan prošlog decembra.

Što se tiče imovine, analitičari su se klonili poređenja zlata direktno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala – bakra, kositra, cinka – koji se od oktobra neprestano kreću prema gore.

“Od kraja prošle godine bitcoin je pokazao prilično usku korelaciju s osnovnim metalima, jer oba djeluju kao rizik u atmosferi straha od inflacije s privlačnim dugoročnim pričama o rastu”, napisali su analitičari.

Goldmanovi analitičari rekli su da su kriptovalute jedinstveno osjetljive na nagle promjene cijena na koje utiču investitori i influenceri. Ukazali su na Rippleov XRP žeton, koji je nastao širenjem vijesti o neregistriranoj tužbi vrijednosnih papira američke Komisije za hartije od vrijednosti (međutim, cijena se uglavnom oporavila).

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *