Privredni sud zabranio vanrednu Skupštinu akcionara EPCG

Privredni sud Crne Gore prihvatio je žalbu Elektroprivrede Crne Gore da se poništi odluka Vlade o sazivanju vanredne Skupštine akcionara EPCG, potvrđeno je CdM-u u Privrednom sudu.

U odluci je navedeno da je sazivanjem vanredne sjednice skupštine akcionara Elektroprivrede Vlada je prekršila Zakon o privrednim društvima, te da Vlada, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar 2021. godine.

Prema Zakonu to su mogli da učine ili Odbor direktora EPCG ili Privredni sud, ukoliko bord to nije uradio za mjesec nakon zahtjeva akcionara.

“Vlada mora objaviti odluku Privrednog suda na svom portalu kao i u dnevnim novinama Vijesti i Dan gdje je objavljena odluka o sazivanju skupštine akcionara”, piše između ostalog u odluci.

Podsjećamo da je Vlada na sjednici od 14. januara odlučila da traži od Odbora direktora EPCG da što prije sazove vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju i imenovanju novih članova borda. Odbor direktora je imao rok od 30 dana od prijema zahtjeva da sazove skupštinu akcionara.

Odbor direktora je zakazao sjednicu za 16. mart.

Bojanić: Privredni sud pokazao privrženost DPS-u

Očigledno politički motivisanim rješenjem Privredni sud, uvažavajući sve nazovi argumente Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, prejudicira pravosnažno okončanje imaginarnog sudskog spora, za koji ne postoje ni naznake ko će ga i iz kojih razloga pokrenuti, saopštio je danas ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

“I pravnim laicima jasno je da je u ovom farsičnom postupku Blažo uvažio sugestije Jovanića, a sve u funkciji predstojećih izbora u Nikšiću”, naveo je Bojanić.

Kako je dodao, Privredni sud je i ovaj put pokazao bespogovornu privrženost DPS-u.

“Bez obzira na to što je zabranjeno održavanje Skupštine akcionara EPCG zakazane za 25. februar, odnosno odložena smjena članova Odbora direktora EPCG do 16. marta, zadovoljan sam ovakvim rješenjem, jer cijenim da je ova transparentna zarobljenost Privrednog suda dokaz više da ovo društvo mora, uz promjene u Tužilaštvu, što prije krenuti u promjenu „trulih dasaka“ u sudskim instancama”, poručio je Bojanić.

Podsjetimo, ranije danas CdM-u su u Privrednom sudu potvrdili da su prihvatili žalbu Elektroprivrede Crne Gore da se poništi odluka Vlade o sazivanju vanredne Skupštine akcionara EPCG.

U odluci je navedeno da je Vlada time prekršila Zakon o privrednim društvima, te da, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar.

(CdM)

Check Also

Banke ostaju bez uobičajnog posla, ako građani masovnije pređu na digitalni novac

Vlada Velike Britanije osnovala je posebnu radnu grupu za bitcoin, a nadležne službe, mada o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *