Evropljani sve više kupuju na internetu

Dodajte komentar

Kupovina putem interneta doživljava procvat u Evropskoj uniji zbog promjena navika i sklonosti kupaca, a pandemija koronavirusa vjerovatno će ubrzati taj trend, objavio je evropski statistička kancelarija Eurostat.

Više od 70 odsto ljudi naručilo je nešto onlajn u posljednjih godinu dana

Internet je u 12-mjesečnom periodu zaključno s martom koristilo 89 odsto građana Evropske unije u dobi od 16 do 74 godine, a njih 72 posto kupilo je ili naručilo robu ili usluge za privatnu upotrebu, pokazuje istraživanje Eurostata za 2020. objavljeno krajem prošle nedjelje, prenosi Hina.

U 2019. godini internet je za kupovinu koristilo 68 odsto korisnika, a 2015. njih 62 odsto.

U najvećem su broju kupovinu na internetu u posmatranom pariodu prigrlili korisnici mreže u Holandiji i Danskoj – njih čak 91 odnosno 90 odsto. Blizu je i Njemačka, gdje se za kupovinu online odlučilo 87 odsto korisnika.

U Hrvatskoj je u 12 mjeseci zaključno s martom internet za kupovinz upotrijebilo 69 odsto korisnika. U 2015. godini na mreži je kupovalo njih 44 odsto. Nešto manje od polovinee korisnika koristilo je internet za kupovinu u Bugarskoj (42 posto), Rumuniji (45 posto) i Italiji (49 posto).

Podaci za Francusku i Italiju nisu bili dostupni.

Najviše se kupuje odjeća

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju najviše su se u EU na internetu kupovali odjeća, obuća i dodaci, koje je kupilo 64 odsto korisnika mrež. Slijede filmovi i serije, koje je putem striminga i preuzimanja datoteka kupilo 32 odsto internet kupaca.

Dostavu hrane i pića iz restorana, lanaca brze hrane i ugostiteljskih objekata naručilo je njih 29 odsto, a 28 odsto kupilo je opremu za domaćinstvo i za vrt.

Gotovo isti udio njih kupovao je kozmetičke proizvode, šminku i velnes proizvode te štampane knjige, časopise ili novine, kompjutere, tablete, telefone ili opremu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *