BiH ima svoju kriptovalutu kojom se trguje na evropskoj berzi

Dodajte komentar

Kriptovaluta koju su pokrenuli entuzijasti iz Bosne i Hercegovine ovih dan izlistana je na svjetskoj berzi WhiteBit, licenciranoj u EU. Iza valute RXC stoji zajednica Crypto.ba čiji je osnivač Nedžad Smajić iz Sanskog Mosta.

Zajednica je osnovna 2017. godine, a bazira se na edukaciji o kriptovalutama i blockchain tehnologiji. Pored svih servisa koje su ponudili zajednici, kao i svim posjetiocima, sljedeći logičan korak je bio da puste prvu bh. kriptovalutu kao projekt zajednice, piše Klix.ba.

“Moje iskustvo od deset godina mi je dosta pomoglo kako bismo započeli RXC kriptovalutu na potpuno transparentan način. RXC je nastao kao kriptovaluta zajednice i kao način promocije ove tehnologije, osobito među mladima. Rudari se od 25. septembra 2020. godine”, priča Smajić za Klix.

RXC će uskoro će biti dostupan u BCX.ba mjenjačnici u Banjoj Luci i BCX.rs berzi u Srbiji i to prema bitcoinu, ethereumu te u domaćim valutama.

“Prošle nedjelje smo RXC uspješno listirali na svjetskoj berzi – WhiteBit, licenciranoj u EU, što nam daje sigurnost pri trgovini. Dobili smo ogroman popust na listiranje upravo iz razloga naše uključenosti u promociju kriptovaluta na ovim područjima”, navodi Smajić.

U posljednjih mjesec dana veliki broj mladih s ovih područja je prvi put došao u posjed kriptovalute i to besplatno, jer su od prvog dana odvajali dio za one koji su bili zainteresovani da vide o čemu se radi, ali na način koji će ih usmjeriti da nastave svoje istraživanje na ovom polju. Crypto.ba zajednica je uspješno implementirala plaćanje kriptovalutama na webshopu nolimit.ba, gdje su već zabilježili uspješne kupovine.

“Ubrzo ćemo započeti integraciju RXC-a u naše postojeće platne servise, tako da očekujem da ćemo u skorijoj budućnosti moći i kupiti stvari sa RXC-om”, zaključuje Smajić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *