ECB želi pravo veta na stabilne kovanice u zoni eura

Dodajte komentar

Evropska centralna banka želi pravo veta na lansiranje stabilnih novčića poput Facebook-ove Diem u euro zoni i veću ulogu u njihovom nadzoru, saopštila je banka zakonodavcima Evropske unije.

Centralni bankari širom sveta zabrinuti su zbog porasta kriptovaluta, posebno stabilnih kovanica koje svoju vrijednost dobijaju iz jedne ili više zvaničnih valuta. Oni se plaše da bi to moglo umanjiti kontrolu plaćanja, bankarstva i ponude novca.

EU je u septembru utvrdila planove za stvaranje sveobuhvatnih pravila za kripto-imovinu, uključujući testove otpornosti na stres, kao i zahteve za kapitalom i likvidnošću, rekavši da bi se Facebook morao pridržavati njih prije pokretanja svog predloženog stablecoina u bloku.

U pravnom mišljenju o pravilima EU, ECB je rekla da bi trebalo da ima konačnu riječ o tome da li treba dozvoliti lansiranje stablecoin-a u zoni evra bez ugrožavanja njegove kontrole nad inflacijom ili sigurnosti plaćanja.

„Tamo gdje je aranžman za referentnu imovinu ravan platnom sistemu ili šemi, procjena potencijalne prijetnje vođenju monetarne politike i nesmetanom radu platnih sistema treba da spada u isključivu nadležnost ECB“, saopštila je ECB.

Dodala je da bi predložena pravila EU trebalo promijeniti kako bi se reklo da je njeno mišljenje po tom pitanju obavezujuće za nacionalne vlasti koje procjenjuju zahtjeve za izdavanje stabecoina.

ECB radi na sopstvenom digitalnom euru, nadajući se da će ga lansirati u naredne četiri godine. Neće biti predmet pravila EU o privatnim digitalnim valutama.

Predsednica ECB Christine Lagarde rekla je prošlog meseca u intervjuu za Rojters da bi regulacija kriptoaseta poput bitkoina trebalo da bude globalna da bi se zatvorile sve rupe.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *