Rimac sve bliže preuzimanju Bugattija

Kompanija proizvođač električnih superautomobila Rimac Automobili i Volkswagenova marka superautomobila brend Bugatti dobar su spoj u tehnološkom smislu, kazao je Oliver Blume, direktor Porschea za njemački Automobilwoche, potakavši tako nade u skori dogovor između ove dvije kompanije.

Naime, britanski automobilski magazin Car prošle godine je izvijestio da je Volkswagen blizu prodaje Bugattija Rimac Automobilima.

U zamjenu za to, Porsche AG koji je takođe u vlasnjštvu Volkswagena, povećao bi svoj udio od 15,5 % u vlasništvu Rimac Automobila koju je osnovao preduzetnik Mate Rimac.

“U ovom trenutku intenzivno razmišljamo kako osigurati razvoj Bugattija na najbolji mogući način. Rimac bi mogao u tome odigrati značajnu ulogu jer su ova dva brenda dobar tehnološki spoj. Postoje različiti scenariji s različitim strukturama. Vjerujem da će o ovom pitanju odluka biti donesena u prvoj polovini ove godine”, rekao je Blume, prenio je Reuters.

Rimac je razvio platformu za električne superautomobile koju isporučuje drugim proizvođačima automobila, uključujući i Automobile Pininfarina.

Blume je također potvrdio veće ciljane uštede za Porsche, rekavši da planiraju podržati rezultate smanjenjem troškova za 10 milijardi eura do 2025. godine u odnosu na ranije najavljenih 6 milijardi.

Izvor: BiznisInfo.ba

Check Also

Gotovinski kredit sa dužim rokom otplate i većim iznosom novca  

NLB Banka je trenutno jedina banka u Crnoj Gori koja je građanima ponudila novi gotovinski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *