Pad akcija u Evropi zbog inflacije

Evropske akcije su pale danas jer je bojazan od rasta inflacije zbog povećanja cijena robe ugušila optimizam da će vakcinacija pogurati ekonomski oporavak.

Panevropski indeks STOKS 600 potonuo je za 0,7 odsto na trgovanju do 8:10 časova po srednjoevropskom vremenu, predvođen padom tehnoloških kompanija i akcija preduzeća iz prehrambenog sektora, izvještava Rojters.

Njemački referentni indeks akcija DAKS je zabilježio najveći pad u odnosu na ostale evropske berze, od čak 1,1 odsto.

Indeks Londonske berze FTSE 100 oslabio je za 0,4 procenta, budući da britanski premijer Boris Džonson pravi plan za izlazak zemlje iz blokade kovid-19 u želji da postepeno ponovo otvori ugruvanu ekonomiju.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Ðentiloni najavio je da će Evropska unija narednih nedjelja odlučiti da li da produži suspenziju svojih propisa o limitiranju budžetskog deficita (3,0% BDP-a) i javnog duga (60% BDP-a), poznatim kao Pakt za stabilnost i rast.

Investitori takođe iščekuju govor predsjednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard, o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i vođenju EU koji treba da održi kasnije tokom dana.

Izvor: Nezavisne.com

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.