Musk okreće ploču: Čini se da su bitcoin i ethereum preskupi

Dodajte komentar

Iako su na tržištu kriptovaluta mnogi ljubitelji altcoina svjedočili strahovitom rastu u posljednjih nedjelju dana, glavna vijest je da je tržišna kapitalizacija bitcoina prvi put premašila jedan bilion dolara.

Dogodilo se to u petak kada je cijena bitcoina bila nešto ispod 55.000 dolara. Pomnožimo li to s trenutnom ponudom bitcoina (18,6 miliona), dobićemo novu prekretnicu. Bitcoin nezaustavljivo ruši nove rekorde, dosegao je 57.500 dolara, a ether prvi put ruši 2.000 dolara. Predsjednik Fed-ove podružnice u St. Louis James Bullard vjeruje da veći interes za bitcoin ne predstavlja prijetnju za dolar kao svjetsku pričuvnu valutu.

Anthony Pompliano, suosnivač i partner u Morgan Creek Digital Assets, ima drugačije mišljenje. Predviđa da bi bitcoin, čija je ponuda ograničena na 21 milion kovanica (a nema divljeg štampanja kao kod regularnih valuta), mogao dostići 500.000 USD do kraja decenije, a zatim (ovdje nije odredio vremenski rok) čak mogao ići do milion.

“Vjerujem da će bitcoin s vremenom postati svjetska rezervna valuta i da će njegova tržišna kapitalizacija premašiti tržišnu kapitalizaciju zlata”, rekao je za CNBC.

Kad je bitcoin probio magičnu granicu od triliona dolara, tvitnuo je: “Počivaj u miru, medvjede”.

Imao je na umu sve one koji su u više navrata upozoravali da je euforija otišla predaleko. Elon Musk ima bogato iskustvo s takvim skepticima, jer se uvijek suočavao s onima koji su bili uvjereni da su Tesline dionice užasno precijenjene. U posljednje vrijeme Musk je glavni “igrač” na tržištu kriptovaluta, pogotovo otkad je Tesla kupio 1,5 milijarde dolara u bitcoinima.

Prošle je nedjelje Musk još jednom dokazao da je nepredvidiv. Ne toliko zato što smatra da su cijene bitcoina i ethereuma visoke (čak je to izjavio i za Tesline dionice u maju prošle godine), već rekavši da je samo malo bolje posjedovati bitcoin od običnog novca:

“Kad je negativna kamatna stopa u klasničnim valutama, samo budala ne bi tražila druge mogućnosti. Ali bitcoin je gotovo jednako “sranje” kao i klasični novac. Ključna riječ je gotovo. ”

(SEEbiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *