Traže sastanak, jer imaju 80 miliona da završe „As”

Dodajte komentar

Kompanija “Nega tours Montenegro“, vlasnik nedovršenog hotelskog kompleksa “As“ u Perazića dolu, zatražili su da se sastanu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom za ekonomski razvoj Jakovom Milatovićem, na kome bi im predočili izlazak iz dvodecenijskog problema, kao i rok u kome bi obezbijedili 80 miliona eura da završe hotel.

To piše u pismu koje su u ime akcionara kompanije potpisali Dejan Gardašević i Aleksandar Jovanović, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Oni su istovremeno pismo uputili i prvom čovjeku Budve Marku Batu Careviću uvjereni da će Opština Budva sa svoje strane “pružiti podršku da se postigne adekvatno rješenje za ovaj projekta“.

Optužili su prethodnu Vladu da nije željela ni da im odgovori na dopise, ali i da je pokušano da se hotel, kako navode, vrati “interesnoj grupi na vrhu“, te da su protiv investitora primijenjeni i modeli “prinude“ putem moralne diskreditacije.

Hotel “As“ je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je “Budvanska rivijera“ prodala “As“ crnogorsko-ruskoj kompaniji “Nega tours“ za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Hotelskoj grupi. Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003. To se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji.

“Obraćamo se predsjedniku Vlade, odnosno ministru za ekonomski razvoj za uspostavljanje dijaloga i rješavanja višegodišnjih problema koji prate realizaciju, iskreno smatramo, izuzetno zanačajne investicije u hotel “As“ u Perazića dolu. Cilj nam je da razmotrite našu ponudu i, nakon dužeg vremana, dobijemo odgovor šta i kako dalje. Naime, tokom prethodnog saziva Vlade nijesmo dobili nikakav odgovor iako smo, u dobroj namjeri, molili da razmotre naše predloge. Ubijeđeni smo da je vrijeme ćutanja državne administracije izborom nove Vlade završeno. A takav odnos prethodne Vlade imao je i ima za posljedicu da je projekat zaustavljen, dosadašnja ulaganja od skoro 50 miliona eura prepuštena zubu vremena, a da ne postoji nijedna incijativnost od strane države osim pokrenutog sudskog spora, gdje je država tužila pravne subjekte koji nijesu niti knjižni vlasnici, niti potpisnici ugovora o privatizaciji hotela“, navodi se u pismu premijeru i resornom ministru.

Oni tvrde da su zbog svega toga kao investitori dovedeni u tešku situaciju.

“S jedne strane, započeli smo, i za veće prostore nego što je naša Crna Gora, izuzetno vrijednu investiciju, a s druge strane, naši poslovni partneri i mogući izvori finansiranja, među kojima i OTP banke ne mogu da dobiju odgovore od Vlade Crne Gore na dopise koje su odavno poslali. Svi zajedno smatramo da moramo odgovoriti na pitanje da li ima alternative sadašnjoj poziciji realizacije investicije? Predlažemo da održimo sastanak gdje bi (ponovili) predlog o definisanju roka u koje bi obezbijedili finansijsku konstrukciju u iznosu od 80 miliona eura, otvorili značajan broj novih radnih mjesta i, samo po direktnoj osnovi, obezbijedili povećanje poreskih prihoda budžeta Crne Gore po više osnova za najmanje deset miliona eura. Dijalog nije sve, ali bez njega sve ostalo nije bitno“, poručuju akcionari.

Oni su Krivokapiću i Milatoviću dostavili i dopise koje su ranije uputili Vladi, kao i dopis OTP banke na koji nije odgovoreno.

“Štaviše, a to je već za rubriku ‘Vjerovali ili ne’, prethodni ministar turizma nam je na posljednjem sastanku tražio da mu pokažemo i uplatnicu iz 2002. kad smo platili traženu cijenu privatizacije hotela. Kasnije smo shvatili da se radilo o pokušaju da se nezakonitim putem hotel vrati HG ‘Budvanska rivijera’ i posebno ‘interesnoj grupaciji na vrhu’. Naravno, iako smo mogli da, medijskom svijetu ‘gladnom’ senzacionalističkih naslova ove činjenice dostavimo, to nijesmo učinili. Nijesmo to uradili isključivo zbog toga što želimo i hoćemo da završimo projekat hotela ‘As’. Kasnije su protiv nas primijenjeni i drugi modeli ‘prinude’ putem moralne diskreditacije investitora i njegovog finansijskog uništavanja. Sve ove udare smo izdržali i izdržavamo čvrsto vjerujući da projekta hotela ‘As’ ima budućnost i da sadašnje stanje nikome ne odgovara“, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno i Careviću, u kome su ga detaljno upoznali šta su pisali premijeru i ministru Milatoviću, uz uvjerenje da će Opština Budva podržati da se projekat hotela završi.

Dočekivao i ispratio pet ministara turizma

Iako zamišljen kao hotelski kompleks sa pet zvjezdica, dogradnja i rekonstrukcija nekada jednog od najatraktivnijih hotela na Jadranu pretvorio se u Skadar na Bojani. Investitor je probio brdo, izgradio dodatak od oko stotinu metara, nadogradio, tako da je građevina dostigla 16 spratova. Betonska konstrukcija dočekivala je i ispraćala ministre turizma od Predraga Nenezića, preko Predraga Sekulića, Branimira Gvozdenovića, Pavla Radulovića, a sada je dočekao i Ratka Mitrovića.

Ugovor o privatizaciji nije ispoštovan, pa je Vlada u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna…

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su Sberbanku, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Protiv Sberbanke” su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije.

Hapšenje i suđenje zbog lažne garancije

Specijalno tužilaštvo je u martu prošle godine uhapsilo jednog od vlasnika “Nega tours Montenegro“ Neđeljka Gardaševića, optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog lažne garancije.

Gardašević je krajem januara negirao da je kao predsjednik Borda direktora kompanije “Montena Invest” sa Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela “As” u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

To je saopštio specijalnom vijeću podgoričkog Višeg suda, pred kojim je počelo suđenje zbog optužbi za zloupotrebu ovlašćenja u privredi prilikom privatizacije hotela na primorju. U optužnici specijalne tužiteljke Zorice Milanović, između ostalog, navodi se da je bankarsku garanciju izdala Sberbanka iz Moskve, a Gardašević je njom garantovao investicije od 50 miliona eura za rekonstrukciju hotela.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *