Ethereum ušao u “klub 200 milijardi”

Dodajte komentar

Druga najveća kriptovaluta, Ethereum, do sada je u 2021. porasla za 150%. Ovo je dovelo njegovu tržišnu kapitalizaciju iznad 200 milijardi dolara. Većina (pogotovo novih) trgovaca fokusirana je na cijenu jednog tokena, iako je ona potpuno zavisna od količine tokena na tržištu, a zato je tržišna kapitalizacija dobra metrika kojom se među ostalim mogu uspoređivati potencijali i veličina/uspješnost projekata.

Zašto je tržišna kapitalizacija bitna?

Investitori, uglavnom oni koji dolaze iz tradicionalne industrije, navikli su da koriste ostale metrike za upoređivanje projekata, na primjer: prihod, profitabilnost i tržišni udio. U međuvremenu, prilikom vrednovanja kripto projekata s višestrukim “use casevima”, ne postoji mjerni podatak koji bi mogao procijeniti njihov potencijal. Ether može istovremeno djelovati kao digitalni store of value, dok istovremeno taj token funkcioniše kao glavni pokretač Ethereum ekosustava.

Da bi dokazali kratkovidnost gledanja jedinstvene cijene tokena, uzmimo za primjer Cardano. ADA token ima cijenu ispod 1 dolara, iako njegova tržišna kapitalizacija iznosi više od 26 milijardi američkih dolara. Stoga je broj izdatih tokena izrazito bitan. S druge strane, cijena Cover tokena (COVER) iznosi gotovo 1.600 dolara, iako je njegova tržišna kapitalizacija ispod 100 miliona  dolara. Kada bi Cardano token dosegao cijenu od 1.600 dolara njegova tržišna kapitalizacija bila bi oko 72,000,000,000,000 dolara, što je gotovo 76 puta veća kapitalizacija od Bitcoinove, a to baš nije realno.

Premda su diskutabilne prednosti uspoređivanja imovine različitih klasa, tržišna kapitalizacija djeluje na isti način za robu, dionice i fondove. Neki se dodatni mjerni podaci često koriste za analizu veličine određene imovine, ali oni nisu primjenjivi na kripto tržište.

Ethereum vrijedi koliko i giganti tradicionalnog tržišta

Prema 8marketcap.com, tržišna kapitalizacija Ethera nedavno je nadmašila Novartis, AT&T i Cisco. Stoga je pošteno napraviti opšte upoređivanje s tim kompanijama jer bi se investitori mogli odlučiti za jedno ili drugo. Ethereum se trenutno nalazi samo dva mjesta ispod Coca-Cole.

Novartis International AG sa sjedištem u Švajcarskoj osnovan je 1857. godine. S više od 110.000 zaposlenih, proizvođač lijekova je 2020. godine ostvario neto prihod od 8,1 milijarde dolara. Stoga, upoređivanje 165-godišnje kompanije koja je u velikoj mjeri ovisila o istraživanju, proizvodnji i distribuciji s tehnološki zasnovanim protokolom (Ethereumom) koji čak nema “zaposlene” razvojne timove čini se apsurdnim.

Kompanije rizikuju stvaranjem dodatnih dionica, za razliku od Etherovog fixed-supply kalendara. Slična se pitanja javljaju oko poreza, obveza i potencijalne vladine kontrole. Međutim, decentralizovani protokoli više su izolovani od takvih rizika, što opravdava mnogo veću procjenu.

Da zaključimo, iako ima smisla upoređivati ​​tržišnu kapitalizaciju različitih imovina, čisto tehnološka priroda kriptovaluta pruža mnoge prednosti, a samim time i mogućnosti veće tržišne kapitalizacije. Ethereum je trenutno 54. najveća imovina u svijetu, što je još jedno veliko priznanje za kripto tržište. Bitcoin se trenutno nalazi na 8. mjestu!

Izvor: crobitcoin.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *