Rekordan novac sliva se u dioničke fondove, veći dio završava na Wall Streetu

Dodajte komentar

Samo prošle nedjelje rekordnih 58,1 milijardu dolara slilo se u dioničke investicione fondove koji ulažu širom svijeta, što je još jedan dokaz kako investitori neumorno preusmjeravaju štednju u rizična ulaganja u vremenima bez kamata.

Podaci Bank of America pokazuju da je najveći dio te svote završio na Wall Streetu. Dionice američkih korporacija (uglavnom tehnoloških kompanija) privukle su 36,3 milijarde dolara, dok su evropske dionice privukle samo 0,6 milijardi dolara.

Obveznički fondovi ojačali su s novih 13 milijardi dolara. Novčani fondovi izgubili su 10,6 milijardi dolara u ovom  razdoblju i 0,8 milijardi dolara u zlatu, što je prvi negativni priliv u dva mjeseca.

Indeks BoA, koji pokazuje raspoloženje na tržištu (pokazatelj Bull & Bear), približava se ekstremnoj bikovskoj vrijednosti, što bi moglo pokrenuti prodajni signal u stilu iz januara 2018. Sve je uočljivije da je tržište prenapuhano, pa bi ulagači trebali unovčiti barem dio dobiti.

Berze u New Yorku trgovale su oprezno nakon produženog vikenda u utorak. Indeksi se nisu kretali značajnije (Dow Jones porastao je 0,2 posto, na 31.522 boda) i tako ostaju u rasponu rekordnih vrijednosti. Rast prinosa na obveznice donekle je zabrinjavajući. Za 10-godišnju američku obveznicu traženi prinos porastao je za 9 baznih bodova, na 1,30 posto, najviše od marta prošle godine.

Takva kretanja povezana su s inflacijskim očekivanjima koja su najviša u šest godina. Cijene nafte nastavljaju rasti (hladno vrijeme zatvorilo je bunare i rafinerije u Teksasu), a američki WTI popeo se i iznad 60 dolara.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *