Prihod bankarskog sistema u Sloveniji u prošloj godini 450 miliona evra

Dodajte komentar

Prošle godine bankarski sistem u Sloveniji ostvario je dobit od 450 miliona eura posle oporezivanja, što je za 15,1 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Banke Slovenije.

Kako ističu u slovenčkoj centralnoj banci, relativno povoljni rezultati poslovanja ostvareni su i zbog spajanja Nove KBM i Abanke, jer bi bez tog efekta dobit bila manja za više od polovine, prenosi seebiz.eu.

Ukupan bilans bankarskog sektora u Sloveniji u 2020. godini porastao je za više od 8 odsto (za 3,4 milijarde eura) na 44,65 milijardi eura. Kako se ističe, depoziti nebankarskog sektora i dalje su glavni faktor povećanja ukupne aktive. Depoziti domaćinstava, koji čine dvije trećine svih depozita u nebankarskom sektoru, porasli su prošle godine za više od deset odsto, sa 20,3 na 22,4 milijarde eura.

U decembru se nastavio rast depozita po viđenju nebankarskog sektora, dok su sa druge strane padali krediti preduzećima, a i potrošački krediti su nastavili svoj pad. Rast kredita preduzećima u Sloveniji negativan je od avgusta prošle godine i dostigao je u decembru pad od – 1,4 odsto na godišnjem nivou. Tome je najveći doprinos dao decembarski pad obima kredita za 186 miliona eura.

Rast kredita stanovništvu usporio je pred kraj prošle godine i dostigao je u decembru samo 0,1 odsto na godišnjem nivou. Tome je posebno doprinio međugodišnji pad obima potrošačkih kredita (od – 7,8 odsto), koji se poklopio sa ekonomskom neizvjesnošću i pogoršanjem epidemiološke situacije krajem prošle godine.

Banka Slovenije ipak naglašava da bankarski sektor i dalje održava dobru poziciju kapitala i likvidnosti.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *