Otkupili dva aviona za „To Montenegro”

Dodajte komentar

Vlada će od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS) otkupiti dva aviona koja je koristio nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines” (MA) za 21,78 miliona dolara. MA je ove avione iznajmljivao po ugovoru o lizingu, koji nije mogao poštovati, a sada ih koristiti nova avio-kompaniji “To Montenegro”.

“Postignut je dogovor da umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva vazduhoplova. Na ovaj način ostvarena je ušteda od preko 43 miliona američkih dolara: umjesto da država toliko plati zbog raskida važećeg ugovora o zakupu između “Montenegro Airlinesa” i “GECAS-a”, uz to gubeći sva prava raspolaganja tim vazduhoplovima, otkupili smo ih za nešto preko 21 milion američkih dolara. To znači da su oni, od danas, trajno u vlasništvu države“, sopštilo je juče ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Vlada je juče usvojila Informaciju za otkupu dva aviona “embraer 195” za potrebe kompanije “To Montenegro”.

Iz MFSS-a su naveli da je MA, koji su prethodna vlast i loša politika upravljanja doveli u nepovoljnu finansijsku situaciju, potpisao u julu 2007. ugovor o zakupu dva aviona sa kompanijom GECAS. Period zakupa utvrđen ovim ugovorom o operativnom lizingu je osam godina, a ukupna preostala dugovanja po važećem zakupu iznose više od 39 miliona američkih dolara.

Pošto je Vlada vlasnik MA sav teret prijevremenog raskida ugovora morao bi biti plaćen iz državnog budžeta.

Navedeno je da su sa “GECAS-om” pregovarali mjesec da bi se izbjegao nepovoljni scenario i da je dogovoreno da se avioni otkupe, a Spajić je poručio da se korak bliže ostvarenju cilja da “To Montenegro” postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *