Održan sastanak povjerilaca Vektre Montenegro, formiran petočlani odbor

Dodajte komentar

Dok se čeka odluka Apelacionog suda na žalbu Dragana Brkovića zbog otvaranja stečaja u jednoj od njegovih kompanija Vektri Montenegro, jutros je formiran odbor povjerilaca ove kompanije. Ročište za ispitivanje potraživanja, kojih je do sada prijavljeno preko 60, trebalo bi da bude održano početkom marta.

Na sastanku, na kom je prisustovalo desetak povjerilaca izabran je petočlani odbor koji čine Anka Medojević iz Poreske uprave, Milan Todorović stečajni upravnik barske kompanije Horizon lodžistik, koja je bila u vlasništvu Brkovića, Dragan Ivanović iz firme Ivanmont, Milica Janković Dubak iz kompanije Magma i Nikoleta Tomanović iz opštine Bar.

Stečaj u Vektri Montenegro otvoren je prije mjesec na zahtjev švajcarske NLB Interfinans banke u likvidaciji zbog duga od 60 miliona eura. Prethodni postupak trajao je gotovo dvije godine zbog brojnih odlaganja kako na zahtjev jedne, tako i druge strane. Tokom postupka su iz Vektre više puta govorili o mogućnosti dogovora, što su iz NLB-a konstantno opovrgavali, na kraju i pisanom izjavom nadležnih banke. Vektra je tražila i izuzeće prvo sudije Zorana Ašanina, a onda i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, ali su im ti zahtjevi odbijeni.

To je, između ostalog, i bio razlog za žalbu Brkovića, koji je naveo da je odluka o otvaranju stečaja nezakonita. Ukazao je da je Ašanin bio dužan da obustavi postupak, imajući u vidu da je na posljednjem ročištu traženo Jovanićevo izuzeće, o kom je trebalo da odlučuje Apelacioni sud, a ne Ašanin. Doveo je u pitanje i aktivnu legitimaciju NLB Interfinansa navodeći da je sud zanemario što je ova banka u likvidaciji i nije provjerio vjerodostojnost punomoćja njihovog zastupnika. Brković optužuje sud i zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja u vezi plana reorganizacije, ukazujući da je otvaranjem stečaja neopravdano favorizovana NLB Interfinans, tvrdeći da je prema ostalim povjeriocima plan pretežno ispunjen. Ocijenio je izvještaje stečajnog upravnika Radojice Grbe i vještaka Vidaka Boričića netačnim iz kog se ne može utvrditi da li je plan prekršen i prema drugim povjeriocima. Sud je, kako smatra Brković, neosnovano odbio zahtjev da se izvještaj dopuni, navodeći da je za dvije godine trajanja postupka bilo promjena koje su mogle uticati na opravdanost otvaranja stečaja.

Prvobitno je stečaj u Vektri Montenegro otvoren 2012. godine, ali je plan reorganizacije usvojen dvije godine kasnije. Njime je, radi izmirenja duga prema banci, bilo predviđeno ustupanje imovine u Bečićima vrijednosti 18,8 miliona eura, kao i imovine kompanije Horizon lodžistik vrijednosti 10,7 miliona eura u roku od šest mjeseci od usvajanja plana. Ostatak duga trebalo je da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda srazmjerno raspoloživim sredstvima stečajne mase. Iz Vektre su tvrdili da je NLB nezakonito potpisala ugovor o kupoprodaji kolaterala sa barskom kompanijom Horizon, pa dug prema njima nije izmiren kako je predviđeno planom, jer je imovina prodata umjesto da bude ustupljena. Nijesu, kako tvrde, imali obavezu plaćanja bilo kakvih rata, dok ne bude ustupljena imovina na način predviđen planom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *