Više potencijalnih ponuđača za OMV-ove pumpe u Sloveniji

Dodajte komentar

Očito će postojati određeni interes na tržištu za 120 benzinskih stanica u Sloveniji, koje bi austrijska energetska kompanija OMV trebalo da proda prodajom 92,25% udjela u OMV Slovenija.

Interes je pokazala poljska energetska kompanija PKN Orlen, a među mogućim kupcima spominju se i mađarski MOL, azerbejdžanski SOCAR i ruski Lukoil.

– Pogledaćemo sve mogućnosti koje se pojavljuju u regionu, pa ćemo i to analizirati, rekla je prije nekoliko dana poljskoj novinskoj agenciji PAP članica uprave PKN Orlen Patrycja Klarecka.

Azerbejdžanska kompanija SOCAR, koja je kupila 82 benzinske pumpe u Austriji 2019. godine, i ruski Lukoil, koji je Crobenz preuzeo u Hrvatskoj 2010. godine, takođe su bliske Sloveniji, podsjećaju Finance.

OMV je drugi najveći igrač na slovenskom tržištu naftnih derivata s udjelom od nešto više od 20%. Petrol ima najveći, nešto manje od 60%, s 318 benzinskih stanica.

-Petrol nije zainteresovan za kupovinu, rekli su iz kompanije za STA, dodajući kako ne mogu komentarisati poslovne odluke drugih kompanija na polju prodaje motornih goriva.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *