Tržišni optimizam ojačao apetit za rizikom, dolar tone

Dodajte komentar

Američki dolar je počeo novu trgovačku nedjelju spustom na gotovo najniži nivo u posljednje dvije sedmice, jer je tržišni optimizam u vezi s procesom vakcinacije protiv kovida-19 i planiranim američkim paketom podrške od 1,9 biliona dolara pokrenuo rast vrijednosti rizičnijih valuta i berzi širom Evrope i Azije.

Najveći dobitnik prema američkoj valuti je britanska funta, koja je probila nivo od 1,39 dolara prvi put u skoro tri godine, izvještava Rojters.

Poboljšanje apetita investitora za rizikom takođe se odrazilo na berze, pri čemu su od jutros evropski berzanski indeksi u usponu nakon noćašnjeg skoka japanskog indeksa Nikei na najviši nivo u više od 30 godina.

Mnoga finansijska tržišta u Aziji su zatvorena danas zbog praznovanja lunarne Nove godine, a neće raditi ni američke berze zbog proslave Dana predsjednika.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema korpi rivalskih valuta, skliznuo je za 0,1 procenat približivši se prošlonedjeljnom minimumu od 90,249 poena, najnižem nivou od 27. januara.

Evro je porastao za 0,2 procenta na 1,22110 dolara, nastavljajući prošlonedjeljni rast od 0,6 posto.

Prema japanskoj valuti, dolar je ojačao za trećinu procenta na 105,28 jena, čime je neutralisao dio gubitaka iz prethodne nedjelje.

Kineski juan je zabilježio najjači nivo prema dolaru od juna 2018. godine, trgujući se na valutnim berzama van zemlje po kursu od 6,4010 juana za dolar.

Bitkoin, koji je poznat po visokoj volatilnosti, pao je danas na 45.914 dolar nakon što je u petak dostigao rekordnih 49.714 dolara.

Najpopularnija kriptovaluta na svijetu ojačala je prošle nedjelje za 25 procenata, podstaknuta podrškom kompanije “Tesla” i banke Njujork Meloun.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *