Prvi put u istoriji: Žena na čelu Svjetske trgovinske organizacije

Dodajte komentar

Svestka trgovinska organizacija imenovala je danas novu generalnu direktorku – dr Ngozi Okondžo-Ivealu iz Nigerije, prvu ženu i Afrikanku na toj poziciji.

Okonjo-Iveala je postala prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog tijela, čime je STO ispisala novu stranicu u svojoj istoriji koja datira od 1995. godine, objavljeno je na internet sajtu te svjetske organizacije.

Okonjo-Iveala je imenovana na čelnu funkciju nakon što se posljednji preostali protivnički kandidat, južnokorejski ministar trgovine Jo Mijung-he, povukao iz trke.

Okonjo-Iveala će na dužnost stupiti 1. marta, a mandat će joj trajati do avgusta 2025.

Ekonomista i bivša ministarka finansija Nigerije, Okondžo-Iveala dobila je široku podršku članica STO, uključujući podršku Evropske unije, Kine, Japana i Australije.

Sjedinjene Države su pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom favorizovale južnokorejskog kandidata, i oštro su kritikovale rad STO parališući neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje vrhovnog apelacionog tijela globalnog trgovinskog regulatora koje je nadležno za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.

STO, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podnio ostavku na tu funkciju godinu dana prije isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okondžo-Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Ona je istakla da je jaka Svjetska trgovinska organizacija potrebna kako bi pomogla u borbi protiv ekonomskih uticaja pandemije koronavirusa.

“Radujem se radu sa članovima na oblikovanju i implementiranju odgovora i akcija koje su nam potrebne kako bi se globalna ekonomija pokrenula opet. Naša organizacija se suočava sa mnogim izazovima, ali zajedno možemo da učinimo WTO jačom, agilnijom i prilagodljivijom na izazove današnjice”, rekla je Okondžo-Iveala.

(B92.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *