Kompanije s “praznim čekom” sve popularnije – jednu osniva i evropski milijarder

Dodajte komentar

Francuz Bernar Arno, predsjednik grupe luksuzne robe LVMH najnoviji je milijarder koji je prihvatio popularni novi način prikupljanja novca na Wall Streetu.

Arnoova investiciona holding kompanija Financière Agache udružuje snage s francuskim menadžerom imovine Tikehau Capitalom i dvojicom poznatih evropskih bankara kako bi pokrenula kompaniju za sticanje posebne namjene (SPAC), koja će tražiti poslove u evropskom sektoru finansijskih usluga.

Tikehau Capital je saopštila da potencijalni ciljevi uključuju platforme za upravljanje imovinom, fintech kompanije, osiguravajuće usluge i raznolike kompanije za finansijske usluge. Fokus će biti na “skalabilnim platformama koje nude snažan potencijal rasta dobiti”, saopštila je kompanija, ukazujući kako će ovo biti prvi od nekoliko SPAC-ova koje planira da pokrene.

Žan Pjer Mustije, bivši izvršni direktor italijanske banke UniCredit i Dijego de Đorđi, bivši čelnik globalnog investicionog bankarstva u Bank of America Merrill Lynch, biće operativni partneri kompanije, precizirali su iz Tikehau Capital.

SPAC-ovi ili kompanije s “praznim čekom” prikupljaju kapital putem inicijalnih javnih ponuda (IPO) za kupovinu postojećih preduzeća. Nekada su bili marginalni deo tržišta, ali je njihova popularnost eksplodirala u prethodnom periodu. Prošle je godine je 229 SPAC-ova u Sjedinjenim Državama prikupilo 76 milijardi dolara, u odnosu na samo 13 milijardi dolara u 2019, prema Goldman Sachsu.

CNN piše da niz novih prijava ove godine ukazuje na to da taj tempo ne popušta.

Izvor: Bonitet.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *