EPCG traži zabranu skupštine akcionara zakazane za 25. februar

Dodajte komentar

Elektroprivreda je od Privrednog suda zatražila da zabrani održavanje skupštine akcionara te kompanije koju je Vlada zakazala za 25. februar, te da se utvrdi da lije zakazana u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima, saopšteno je Pobjedi iz EPCG. Privredni sud je juče objavio da povodom zakazivanja sjednice od strane Vlade preduzima radnje u skladu sa zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

-Privrednom sudu podnijet je prijedlog za određivanje privremene mjere po prijedlogu EPCG protiv protivnika obezbjeđenja države Crne Gore Vlade. U predmetnoj stvari sud preduzima radnje u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o odluci kada bude donijeta, kazali su iz Privrednog suda.

Odbor direktora EPCG zakazao je prošle sedmice vanrednu skupštinu akcionara kompanije za 16. mart. Na dnevnom redu sjednice biće razrješenje svih članovaborda i imenovanje novih. Prethodno je i Vlada objavila da je ona zakazala skupštinu akcionara za 25. februar. Vlada je prethodno 11. januara uputila zahtjev EPCG da bord što prije sazove vanrednu skupštinu. Odbor direktora ima rok od 30 dana od prijema zahtjeva da sazove skupštinu akcionara. Međutim, Vlada nije Čekala odluku odbora direktora, već je u dnevnom listu Dan 23. januara, a u dnevnom listu Vijesti 24. januara objavila da je sazvala vanrednu skupštinu akcionara za 25. februar.

Iz EPCG su naveli da su u skladu sa zaključcima Odbora direktora u kojima je iznijet stav da EPCG smatra da postupak sazivanja skupštine akcionara EPCG za 25. februar od strane Vlade nema pravnog utemeljenja. Naveli su da su s tim stavom upoznati Vlada i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija više puta u zvaničnoj pisanoj komunikaciji.

-EPCGjekao odgovomakompanija pokrenula postupak pred Privrednim sudom u cilju obezbjeđenja pravne sigurnosti u postupanju prilikom sazivanja skupštine akcionara, kako za EPCG kao društvo i njene organe, tako i još važnije za više od 2.400 svojih akcionara, rekli su iz EPCG i istakli da sada postoje na pravnoj snazi dva zaključka i dvije odluke Vlade po istom pravnom osnovu, što stvara pravnu nesigurnost i implicira postupanje suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima od strane kvalifikovanog akcionara, što može imati nesagledive posljedice po EPCG kao pravnog subjekta. Zbog toga je obaveza kompanije bila da traži od nadležnog suda zabranu održavanja skupštine zakazane za 25. februar, te da se u odgovarajućem postupku pred Privrednim sudom utvr-
di da lije ta sjednica zakazana suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima ili je u skladu sa njim, kako bi ostali akcionari, ali i organi EPCG, imali nesumnjiv pravni osnov za dalje postupanje u skladu sa odredbama Zakona.

HITNO

-Kako se radi o pravnom pitanju o kojem se odlučuje u hitnom postupku, vjerujemo da će nadležni sud odlučiti u zakonskom roku, poručeno je iz EPCG.

Redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Vladimir Savković je ranije kazao Pobjedi da je Zakonom o privrednim društvima propisano da akcionari koji imaju više od pet odsto akcija imaju pravo da od borda traže sazivanje vanredne skupštine akcionara i predlažu dnevni red. Shodno članu 135. stav 5. Zakona, bord je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana.

-Ukoliko se to, međutim, ne desi, u skladu sa članom 152. Zakona, akcionar po čijem zahtjevu nije postupljeno svoje pravo može ostvariti sudskim putem, što je mehanizam osmišljen upravo radi zaštite vlasničkih interesa, pojasnio je Savković.

Vlada je na jednoj od posljednjih sjednica ovlastila ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da bude predstavnik državnog kapitala na skupštini 25. februara. Bord EPCG je ranije kazao da smatra da ta skupština nije sazvana u skladu sa Zakonom i istakli su da su iznenađeni tom odlukom, koja je u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima. Vlada traži razrješenje Đoka Krivokapića, Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Nikole Vujovića i Miloša Konatara.

Bojanić: Džaba pokušaj da ostanu u EPCG dok prođu izbori u Nikšiću

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je “Vijestima” kazao da će se Skupština akcionara o smjeni i imenovanju novog Odbora direktora EPCG održati 25. februara, kako je i zakazala Vlada.

Bojanić je rekao da neće biti odlaganja sjednice, dok je novu odluku Odbora direktora EPCG nazvao opstrukcijom kako bi sebi produžili opstanak dok se ne završe lokalni izbori u Nikšiću od 14. marta.

“To je labudova pjesma notorne DPS partijske ćelije. Posljednji pokušaj Odbora direktora EPCG da utiču na izborni proces u Nikšiću. Očekujemo svaki vid opstrukcije u skladu sa direktivama njihovog partijskog šefa. Za sve smo naredni. Nema promjena u terminu sjednice”, kazao je Bojanić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *