Bitcoin na korak do 50.000 dolara: Veliki počeli ozbiljno da shvataju digitalnu imovinu

Dodajte komentar

Bitcoin se primakao danas novom rekordnom pragu od 50.000 dolara, od kojeg ga dijeli samo 60 dolara, nastavljajući nagli uspon iniciran stavom velikih investitori koji su počeli ozbiljno da shvataju digitalnu imovinu.

Prva i najpoznatija svjetska kriptovaluta dostigla je  49.938 dolara, ojačavši ove godine za otprilike 70 odsto, izvještava Reuters.

Rast cijene bitcoina posebno se intenzivirao nakon što je proizvođač električnih automobila “Tesla” saopštio da je uložio 1,5 milijardi dolara u bitcoin i da će prihvatati plaćanja u ovoj digitalnoj valuti.

Rivalska kriptovaluta ethereum se takođe drži blizu svog rekordnog nivoa od 1.879 dolara, koji je dostigla prošle sedmice.

Pored “Tesle”, bitcoin je proteklih mjeseci zabilježio do sada neviđenu tražnju brojnih velikih i malih investitora koji su najavili njegovo prihvatanje kao sredstva plaćanja, prenijela je agencija Tanjug.

Najstariju svjetsku kriptovalutu je kreirao zagonetni Satoshi Nakamoto, čiji stvarni identitet nije poznat. Trgovanje bitcoinom je zasnovano na blokchain tehnologiji koja funkcioniše kao javna datoteka transakcija, a u opticaju je od 2009. godine kada su njim trgovali uglavnom špekulanti, što je praksa koja počinje da se mijenja.

Kompanija za poslovni softver MicroStrategy se među prvima odvažila i počela da kupuje bitcoin, pri čemu je prvu od nekoliko kupovina u višemilionskim dolarskim iznosima realizovala u avgustu 2020, nakon čega su se i šefovi hedge fondova sa Wall Streeta, poput milijardera Stanleya Druckenmillera, okrenuli ulaganjima u tu digitalnu imovinu.

Kompanija za onlajn plaćanja, PayPal, omogućila je kupcima da koriste bitcoin za kupovine kod trgovaca u njihovoj mreži, a kartičarske kuće Mastercard i Visa su takoe najavile da se spremaju na takav potez, koji predstavlja kako novu mogućnost, tako i rizik, navodi britanska agencija.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *