Amsterdam postao glavni finansijski centar Evrope

Dodajte komentar

Amsterdam je svrgnuo London s pozicije najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama nakon što je Britanija napustila jedinstveno tržište Evropske unije, a usput je „pokupio” i dio britanskog poslovanja s finansijskim derivatima, prema podacima objavljenim danas.

Promet na glavnoj holandskoj berzi iznosio je u januaru 9,2 milijarde eura dnevno (11,15 milijardi dolara), u odnosu na 8,6 milijardi eura na Londonskoj berzi, prema podacima berze Sboe, koja posluje u oba grada, prenosi Rojters.

Prošle godine, prosječan promet na berzi u Londonu iznosio je 17,5 milijardi eura, Frankfurt je bio drugi sa 5,9 milijardi, a Amsterdam šesti sa 2,6 milijardi eura, naveli su iz „Sboe berze”.

Londonski Siti je dugo upozoravao na posljedice napuštanja jedinstvenog tržišta EU bez adekvatnog sporazuma u oblasti trgovine uslugama, posebno finansijskim, koje su prije Bregzita imale udio od preko 10 odsto u poreskim prihodim Velike Britanije.

Berzanski zvaničnici kažu da će prelazak iz Londona u Amsterdam vjerovatno biti trajan, jer EU nije pokazala znake odustajanja od svog stava da se akcijama denominovanim u euru mora trgovati u Uniji, čije je unutrašnje tržište Britanija napustila 1. januara.

Odvojeni podaci, objavljeni danas, takođe su pokazali da se dio trgovanja svopovima kamatnih stopa denominovanim u evru u januaru preselio iz Londona, najvećeg svetskog trgovinskog centra za svopove, na platforme u EU i Njujorku.

Platforme u Amsterdamu, i u mnogo manjem obimu u Parizu, imale su u januaru udeo od jedne četvrtine na tržištu euro-kamatnih svopova, u odnosu na samo 10 procenata prošlog jula, objavila je kompanija IHS Markit, prenosi Tanjug.

Istovremeno, udeo Londona je pao sa nivoa od nepunih 40 posto na nešto više od 10 procenata, dok su američke platforme udvostručile udeo na 20 odsto ukupnog tržišta svopova denominovanih u euru.

Banka za međunarodna poravnanja kaže da je bruto tržišna vrijednost euro-kamatnih svopova u prvoj polovini prošle godine bila ekvivalentna iznosu od 5,2 biliona dolara.

Rojters dodaje da je 4. januara preko 6,0 milijardi eura dnevnog trgovanja „otišlo” iz Londona na platforme sa sedištem u EU.

ICE berza je ove nedjelje najavila da će se trgovina emisijama ugljenika Evropske unije preseliti iz Londona u Amsterdam tokom drugog kvartala 2021.

Izvor: Politika.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *