Prethodna nedjelja bila ključna za bitcoin

Dodajte komentar

Velika sedmica bitcoina postala je još veća najavom repera Jaya Z i izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseya da će zajedno uspostaviti fond za razvoj ove digitalne valute.

Dorsey je u petak objavio vijest na Twitteru, napisavši da podnose prijave za fond koncentrisan na Afriku i Indiju.

Obećava da njih dvojice neće upravljati fondom i da će tražiti tri člana uprave. Dorsey i Jay Z ulažu 500 bitcoina u projekt, što trenutno vrijedi otprilike 23 miliona dolara.

Bitcoin je već u Dorseyevom portfoliju. Njegova druga firma Square kupila je u oktobru prošle godine 4.709 bitcoina, što je tada iznosilo 50 miliona dolara.

U 2018. firma je proširila svoju uslugu mobilnog plaćanja Cash App kako bi podržala trgovanje bitcoinima, čak i za korisnike bez bankovnog računa. A 2019. pokrenuo je Square Crypto, koji dodjeljuje grantove programerima i dizajnerima bitcoina.

Takođe ove sedmice, izvršni direktor Twittera rekao je u intervjuu da firma pregledava druge nove namjene digitalne valute, uključujući plate zaposlenika.

Evo šta se još dogodilo s bitcoinom ove sedmice:

Teslin veliki ulazak

Najvrjednija automobilska kompanija na berzi, Tesla, objavila je u ponedjeljak da dio gotovine drži u bitcoinu, a ne u tradicionalnoj valuti, a uskoro bi mogla prihvatiti kriptovalutu kao vid plaćanja za svoje automobile.

U svojoj godišnjoj prijavi Komisiji za vrijednosne papire, kompanija je navela da očekuje da će “u bliskoj budućnosti početi prihvaćati bitcoin kao oblik plaćanja”.

Ta je vijest uslijedila nakon otkrića da proizvođač automobila u svom bilansu drži 1,5 milijardi dolara u bitcoinu kao dio poteza za “ulaganje dijela gotovine u određenu specificiranu alternativnu rezervnu imovinu”. Tesla u svom bilansu na dan 31. decembra navodi 19 milijardi dolara gotovine i novčanih ekvivalenata.

Ključni potez Mastercarda

Firma za poslovanje kreditnim karticama najavila je da će podržati “odabrane kriptovalute” direktno na svojoj mreži kasnije tokom ove godine.

Iako iz Mastercarda nisu dali detalje, firma je navela da bi postupak mogao funkcionirati otprilike ovako: Kada kupac želi platiti predmet bitcoinima, kripto partneri Mastercarda pretvorit će digitalnu valutu u tradicionalni novac i prenijeti sredstva preko mreže Mastercarda.

Ova će promjena “omogućiti da mnogo više trgovaca prihvati kriptovalutu”.

Bitcoin ulazi u najstariju američku banku

BNY Mellon – najstarija američka banka koja datira od 1784. godine – objavila je u četvrtak da je formirala jedinicu za “digitalnu imovinu”.

Klijentima će početi pomagati u rješavanju potreba povezanih s rastom digitalne imovine, uključujući kriptovalute, kasnije ove godine.

Potražnja klijenata i jasnija regulativa “predstavljaju ogromnu priliku da proširimo našu trenutnu ponudu usluga na ovo novonastalo područje”, rekao je Roman Regelman, izvršni direktor za servisiranje imovine.

Bitcoin postaje “alternativna imovina”

Nakon vijesti o velikom Teslinom ulaganju, kriptovaluta je zabilježila porast povjerenja.

– Kako sve više i više firmi počinje prihvaćati bitcoin, to će samo dovesti do daljnjeg povećanja potražnje na tržištu koje ima ograničenu ponudu – napisao je Fawad Razaqzada, analitičar u ThinkMarketsu, u bilješci za klijente.

– Bitcoin postaje alternativna imovina – rekao je Brad Bechtel, globalni šef deviznih poslova u firmi Jefferies, te dodao da “nije u korelaciji ni s čim drugim na tržištu i to ga čini atraktivnim sredstvom za dodavanje u portfolio”.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *