Crna Gora bez bankarskog ombudsmana, posao preuzela Centralna banka

Dodajte komentar

Bankarskom ombudsmanu Halilu Kalaču istekao je mandat krajem prošle godine i njegove poslove, prema zakonu, preuzela je Centralna banka (CBCG). To je zvanično odgovoreno “Vijestima” iz vrhovne monetarne institucije.

Redakciji “Vijesti” obratilo više građana koji su kazali da nijesu mogli da podnesu žalbe kod bankarskog ombudsmana jer im je rečeno da je on penzionisan.

Bankarski ombudsman je zaštitnik finansijskih prava klijenata banaka, MFI i kreditnih unija u Crnoj Gori kome klijenti podnose prigovore ako su nezadovoljni postupanjem ovih finansijskih institucija.

Zakon dao mogućnost

CBCG je poslove bankarskog ombudsmana preuzela prema Zakonu o kreditnim institucijama koji je stupio na snagu početkom ove godine, dok je njegova primjena odložena na zahtjev banaka godinu, odnosno do 1. januara naredne godine.

“Saglasno odrebama člana 219 stav 1 Zakona o kreditnim institucijama zaštitu klijenta kreditne institucije koji nije zadovoljan aktom, radnjom ili nepostupanjem kreditne institucije vrši CBCG, a ne više bankarski ombudsman. Prelaznim odredbama istog zakona određeno je kada će se izvršiti prenošenje zaštite klijenata sa bankarskog ombudsmana na CBCG. Tako je odredbama 389 Zakona o kreditnim institucijama propisano da će se odredbe člana 219 tog zakona primjenjivati od dana isteka mandata osobe koja, na dan stupanja na snagu tog zakona, obavlja funkciju bankarskog ombudsmana po zakonu o bankama. Pošto je Zakon o kreditnim institucijama stupio na snagu 3. januara 2020. godine, a imajući u vidu da je osobi koja je obavljala funkciju bankarskog ombudsmana na dan stupanja na snagu ovog zakona mandat istekao 28. decembra 2020. godine, to je, saglasno članu 389 zaštita klijenata prenijeta sa bankarskog ombudsmana na CBCG tog istog dana – 28. decembra 2020. godine”, objašnjeno je iz CBCG.

Razmatramo prigovore

Iz CBCG je rečeno da sa pažnjom razmatraju osnovanost svih dostavljenih prigovora klijenata banaka i pružalaca finansijskih usluga, informišući ih o njihovim pravima propisanim pozitivnim zakonskim propisima i postupku zaštite istih.

“Ako, postupajući po dostavljenom prigovoru klijenta, utvrdimo nepravilnost u poslovanju banke ili pružaoca finansijske usluge, u skladu sa zakonom povjerenim ovlašćenjima, naložićemo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti”, rekli su u CBCG.

Kalač je obavljao funkciju bankarskog ombudsmana u dva mandata.

On je prvi bankarski ombudsman u Crnoj Gori, izabran početkom novembra 2010. godine, u skladu sa Zakonom o bankama na period od pet godina. Drugi mandat je dobio u decembru 2015. godine. Njega je birala Skupština na period od pet godina sa mogućnošću biranja u dva mandata.

Novim zakonom o kreditnim institucijama, pisalo je u njegovom obrazloženju, uveden je novi koncept zaštite klijenata banaka i klijenata pružalaca drugih finansijskih usluga, a dodatno je nakon usvajanja Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim fondovima, značajno proširen krug osoba koje treba da budu obuhvaćene zaštitom na istim osnovama.

“Uz to, planiranim uređivanjem platnih usluga na novim osnovama u sistem zaštite je potrebno uključiti i klijente pružalaca platnih institucija iz tog zakona. Iz navedenih razloga su se stekli uslovi da se u skladu sa praksom drugih zemalja, zaštita klijenata svih subjekata koje kontroliše CBCG, uključujući i zaštitu klijenata banaka koja se po važećem zakonskom rješenju ostvaruje kod bankarskog ombudsmana, objedini u okviru CBCG”, obrazloženje je Zakona o kreditnim institucijama.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *