CKB podsticaji za projekte energetske efikasnosti u domaćinstvima u saradnji sa EBRD-om

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je sredstva u iznosu od dva miliona eura Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Sredstva su odobrena u okviru EBRD Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan vrijednog 85 miliona eura.

Od danas, CKB svojim klijentima nudi novu liniju namjenskih kredita za investicije i projekte, kojima je cilj unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima uz povraćaj uloženih sredstava i do 20% od vrijednosti investicije.

„Drago mi je da smo uspostavili saradnju sa EBRD-om, i što smo u prilici da zajedničkim zalaganjem, našim klijentima pružimo jedinstvenu mogućnost na tržištu. U okviru naše standardne ponude za kreditiranje stanovništva, nudimo podsticaj za projekte energetske efikasnosti u domaćinstvima uz povraćaj uloženih sredstava do 20% od vrijednosti investicije u zelene tehnologije. Zahvaljujući ovom kreditnom aranžmanu, naši klijenti, fizička lica, biće u prilici da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim domovima ugradnjom visokokvalitetnih materijala koji posjeduju sertifikat energetske efikasnosti. Potrudili smo se da pojednostavimo kompletan proces, od apliciranja do povraćaja uloženih sredstava direktno na transakcioni račun klijenta. CKB će nastaviti da pruža podršku svojim klijentima, ali i svim građanima, u postizanju najviših evropskih standarda u zaštiti životne sredine, korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i ulaganja u zelene tehnologije“, izjavio je Pál Kovács, glavni izvršni direktor CKB-a.

Sredstva iz ovog kredita namijenjena su za kreditiranje mjera energetske efikasnosti kao što su: toplotna izolacija objekata, zamjena prozora i vrata, nabavka kotlova na pelet i biomasu, solarni kolektori, fotonaponski paneli, toplotne pumpe, ekonomična rasvjeta i druge mjere koje donose uštedu i komfor krajnjim korisnicima. Kompletnu listu proizvoda i materijala koji posjeduju sertifikat energetske efikasnosti klijenti mogu pronaći putem GEFF online kataloga na www.ebrdgeff.com/montenegro.

U okviru pomenute kreditne linije, koristiće se proizvodi iz redovne CKB ponude za fizička lica: CKB keš kredit sa maksimalnim iznosom do 20.000 eura, CKB hipotekarni keš kredit sa maksimalnim iznosom do 50.000 eura i CKB kredit za rekonstrukciju i adaptaciju sa maksimalnim iznosom do 30.000 eura.

GEFF na Zapadnom Balkanu implementira se u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), te je podržan grant sredstvima Evropske unije (EU), Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije (BMF).

Za više informacija možete nas kontaktirati na email [email protected] ili na telefon 19894.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *