UniCredit u prošloj godini s neto gubitkom od 2,79 milijardi eura

Italijanski UniCredit izvijestio je da je u 2020. godini poslovao s neto gubitkom i nižim prihodima, uz znatno veće rezervacije za gubitke po zajmovima koje odražavaju postojeće i očekivane posljedice pandemije covida-19.

Neto gubitak UniCredita u 2020. godini iznosio je 2,79 milijardi eura, nasuprot neto dobiti od 3,37 milijardi eura u 2019., pokazao je poslovni izvještaj, objavljen u srijedu, dan ranije nego što je bilo najavljeno.

Nakon što se isključe jednokratne stavke, uključujući otpis nematerijalne imovine, UniCredit je 2020. godinu zaključio s temeljnom neto dobiti od 1,26 milijardi eura, manjom 73 posto nego u godini ranije.

– UniCreditova temeljna neto dobit impresivna je kad se uzme u obzir uticaj covida-19 na svim tržištima i pet milijardi eura rezervacija za gubitke po zajmovima knjiženih u 2020. u očekivanju njegovih budućih posljedica, kaže izvršni direktor Jean Pierre Mustier, koji odlazi s dužnosti.

Ukupni su prihodi Banke u prošloj godini smanjeni devet posto, na 17,14 milijardi eura.

Pritom su neto kamatni prihodi pali za 6,3 posto, na 9,44 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su 5,2 posto, na 5,98 milijardi eura.

Rezervacije za gubitke po zajmovima uvećane su 48 posto, na gotovo pet milijardi eura.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.