Vuković: Odustati od suđenja i uraditi zajedničku analizu vina

Izvršni direktor Plantaža Miroslav Vuković očekuje da će izvoz vina na rusko tržište početi i prije nego što Vlada Crne Gore ukine sankcije Rusiji.

Vuković je, u izjavi za Pobjedu, saopštio da bi Plantaže trebale da odustanu od sudskih postupaka zbog zabrane izvoza vina u Rusiju, te da bi trebalo sa ruskim državnim organom Rospotrebnadzorom zajednički izvršiti analizu vina u nekoj referentnoj arbitražnoj laboratoriji. Izvoz vina na tržište Rusije zabranjen je prije četiri godine, kad je Crna Gora, zajedno sa zemljama EU, uvela sankcije protiv 177 pojedinaca i 48 subjekata u Rusiji zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine. Rusija je odgovorila protivsankcijama, pa je njihov državni organ Rospotrebnadzor krajem februara 2017. saopštio da su vina Plantaža štetna i neispravna i moraju biti povučena sa ruskog tržišta. EU je prošle godine produžila ove mjere do 6. marta 2021.

Prečica

– Predložio sam da bi mogli da preskočimo činjenično stanje koje se utvrđuje u sudskim postupcima i da odustanemo od sudskih postupaka. A zašto bismo to preskočili, zato što mi od toga nemamo nikakve koristi, jer ako bi nam dozvolili da prodajemo vina, to znači da su nam vina ispravna – kazao je Vuković Pobjedi.

Predlaže da Plantaže i državni organ Ruske Federacije, nadležan za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzor, izvrše zajednički analizu vina Plantaža.

– Da odaberemo zajednički neku referentnu arbitražnu laboratoriju koja će da utvrdi kvalitet vina, a nakon toga da se prilagodimo tim normativima ako smo nešto omanuli – rekao je Vuković. On nije saglasan sa ocjenom Rospotrebnadzora da su vina Plantaža štetna i neispravna.

– Kakvi da sam saglasan sa tim optužbama, ja sam pravnik, ja pijem naša vina i smatram da su ona dobra i da nećemo da trujemo nikoga, kamoli veliku Rusiju i narod Ruske Federacije. Ali je uzrok za zabranu uvoza naših proizvoda bio negdje drugo. Ja ne bih ulazio u to, nadam se da će na nivou diplomatskih odnosa to biti razriješeno, a mi ćemo odustati od svega samo da prodajemo naša vina – saopštio je Vuković.

Đe sankcije?

On očekuje da Vlada povuče sankciji Rusiji.

– Ja sam bio direktor pravnog sektora u Plantažama kad smo udarili sankcije, nijesu mene pitali. Ja ne bih nikad sankcije Rusiji uvodio. Naravno da očekujem da Vlada ukine sankcije Rusiji, nijesmo ih trebali nikad ni uvoditi, đe da udaramo sankcije velikoj Rusiji – istakao je Vuković.

On ipak očekuje da će izvoz vina započeti i prije nego što eventulano Vlada ukine sankcije Rusiji.

– I prije ukidanja sankcija Rusiji, ja očekujem da se prodaju vina Plantaža u Rusiji – rekao je Vuković.

On je podsjetio da je prošle sedmice sa ambasadorom Rusije Vladislavom Maslenikovim imao tročasovni razgovor na kojem su razmatrane mogućnosti ponovnog izvoza vina Plantaža na rusko tržište.

– Država hoće da pomogne u pregovorima i dogovorima sa Rusijom i kao posljedica toga imao sam susret sa ruskim ambasadorom. Smatram da politika može da doprinese u toj ekonomskoj diplomatiji, tu je ambasador Maslenikov, mi imamo ambasadora u Moskvi, zašto se to ne bi razriješilo – kazao je Vuković.

On smatra i da predstavnici Vlade i premijer Zdravko Krivokapić očekuju povratak vina Plantaža na tržište Rusije.

– Sigurno je da oni očekuju prodor naših proizvoda na rusko tržište, ne bi posredovali u tim razgovorima da im to nije cilj. To je sada na nivou Ministarstva vanjskih poslova i političkih relacija – rekao je Vuković.

Nakon obavještenja Rospotrebnadzora, Plantaže su poslale uzorke ovih vina uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji u tri referentne i nezavisne laboratorije – Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice, SP Laboratorija AD Bečej Vršac iz Srbije (akreditovana laboratorija) i španskog instituta Laboratorios Excell Iberica S.L., koja je nezavisna laboratorija EU.

Sve analize su, kako je ranije navedeno iz Plantaža, pokazale da su u ispitivanim vinima utvrđene dozvoljene vrijednosti svih navodno pronađenih sastojaka, a određeni parametari da su čak i do 100 puta manji u odnosu na ono što je bio zvaničan nalaz ruske državne institucije.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *