Merkel: Nove varijante covida, mogu sve da unište

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Njemce da budu ekstremno pažljivi, te ih je upozorila na opasnosti, koje vrijebaju od novih mutacija covid-19, nakon što je odlučeno da zemlja ostane zatvorena do 7. marta, kako bi se spriječilo pucanje zdravstvenog sistema.

Niz njemačkih pokrajina, najavio je otvaranje makar za osnovce i završne razrede srednjih škola već od ponedeljka, neke će uslijediti 22. februara.

Frizerski saloni, počeće sa radom već od 1. marta, dok otvaranje restorana i kafana, hotela i bioskopa, biće prepušteno na vijećanje posebne radne grupe.

Stvar je jasnija kod prodavnica i muzeja. Oni će moći da se otvore tako da jedna osoba dođe na dvadeset kvadratnih metara prostora, i to tek kada incidencija padne ispod 35. Trenutno ona iznosi 64,2 u proseku cijele zemlje.

“Moramo da budemo ekstremno pažljivi i da ne upadnemo ponovo u spiraku eksponencijalnog rasta”, rekla je Merkel. Tom prilikom je iskazala zabrinutost povodom brže transmijije novih sojeva covid-19.

Berlin i Brisel nalaze se na udarnoj meti kritika, zbog usporenog procesa vakcinacije, a znatno ubrzanje se može očekivati tek od aprila.

Merkel je period do sredine marta označila kao egzistencijalan za razvoj epidemije u Njemačkoj i rekla da modeli pokazuju da se u narednih mesec dana odlučuje da li će mutacija virusa zavladati zemljom ili neće.

(CdM)

Check Also

Stižu dobre vijesti za mala i srednja preduzeća: Online kredit do 300.000 EUR za samo 48 sati

Addiko banka je pripremila jedinstvenu ponudu za klijente iz sektora privrede koji mogu da apliciraju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.