Mastercard će omogućiti plaćanje u kriptovalutama

Dodajte komentar

Jedna od najvećih kompanija za kreditne kartice Mastercard počeće da omogućava klijentima da izvršavaju plaćanja u određenim kriptovalutama na njenoj mreži ove godine, postajući tako još jedna velika korporacija koja prihvata digitalne valute.

Najavljujući potez na svom blogu u srijedu, kompanija je naglasila da na njenoj mreži neće biti podržane sve postojeće kriptovalute. Iako nije precizirao koje valute će podržati, Mastercard je napomenuo da sva digitalna sredstva plaćanja ne ispunjavaju tražene kriterijume.

“Očekujemo da će se potrošači i ekosistem u cjelini početi okupljati oko kripto imovine koja nudi pouzdanost i sigurnost”, rekao je izvršni potpredsjednik Mastercarda za digitalnu imovinu Raj Dhamodharan, prenosi Russia Today.

Kompanija je rekla da će tražiti kriptovalute koje poštuju zaštitu potrošača, slijede postupke usklađenosti i “nude stabilnost koja je ljudima potrebna za trošenje, a ne za investiranje”.

Kompanija se nada da će dodavanje kripto valuta u njenu mrežu označiti “potpuno novi oblik plaćanja” i stvoriti više mogućnosti kako za kupce tako i za trgovce, što će omogućiti većem broju kompanija da se otvore novim kupcima.

Ključna promjena je u tome što trenutni kripto partneri Mastercarda, koji uključuju Wirex i BitPay, moraju pretvoriti digitalnu imovinu u tradicionalne valute prije nego što izvrše transakciju. Umjesto toga, kompanija sada želi direktno podržati digitalna sredstva plaćanja.

“Ova promjena takođe će smanjiti neučinkovitost, omogućavajući i potrošačima i trgovcima da izbjegavaju pretvaranje između kripto i tradicionalnih valuta da bi obavljali kupovinu”, objavio je Mastercard.

Mastercard je to objavio samo nekoliko dana nakon što je kompanija Tesla objavila da je kupila 1,5 milijardi dolara u bitcoinima i obećala da će ih prihvatiti kao oblik plaćanja.

Ranije ovog mjeseca, šef Tesle Elon Musk predvidio je da bi bitcoin uskoro mogao biti široko prihvaćen “od strane konvencionalnih finansijaša”.

Kriptovalute, posebno bitcoin i ethereum, počele su dobijati veću institucionalnu podršku prošle godine, što je pokrenulo masovan skok.

Platne kompanije Square i PayPal nedavno su podržale kriptovalute, zajedno s utjecajnim šefovima hedge fondova poput Pola Tudora Jonesa i Stana Druckenmillera.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *