Banke širom svijeta tokom prošle godine platile su 15,3 milijarde dolara kazni

Dodajte komentar

Banke širom svijeta platile su u prošloj godini čak 15,3 milijarde dolara kazne za nepostupanje u skladu sa postojećim propisima. Najviše penala plaćeno je po osnovu nepoštovanja regulative u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranje terorizma, ukazuju podaci finansijskog analitičkog centra Finbold.

Kako se moglo i pretpostaviti, najviše kazni platile su banke u Americi. Novac koji je po osnovu penala otišao iz ove države čini čak 73 odsto ukupnog iznosa naplaćenih kazni u svijetu. U SAD je procesuirano 12 banaka koje su, po okončanim sporovima, morale zbog nepoštovanja regulative da plate 11 milijardi dolara.

Na drugom mjestu po iznosu naplaćenih kazni je Australija, gdje su kazne platile tri banke koje su proglašene krivim zbog nepoštovanja regulative, u ukupnom iznosu od 981 milion dolara, zatim Holandija u kojoj je samo jedna banka platila, po okončanom procesu, 916 miliona dolara penala. Iza ove evropske zemlje, dolazi Izrael gdje je, takođe, jedna banka bila kažnjena sa 902,5 miliona dolara.

Kina i Iran

Njemački regulatori su naplatili bankama koje rade u ovoj državi oko 215 miliona dolara, dok je Velika Britanija svoje banke kaznila sa oko 156,5 miliona dolara. Veliko iznenađenje za istraživače je i da je Kina u 2020. godini od banaka koje rade u ovoj državi naplatila oko 83 miliona dolara zbog nepoštovanja propisa. Slično je i sa Iranom koji je kaznio svoje banke sa ukupno 37 miliona dolara. Mnoge analitičare začudio je podatak da su regulatori u Švedskoj naplatili od svojih banaka skoro 540 miliona dolara.

Pojedinačno, najvišu kaznu za nepoštovanje postojećih propisa koji regulišu rad finansijskih institucija platio je američki Goldman Sachs, ukupno 6,25 milijardi dolara.

Izvještaj se ne bavi zemljama u regionu Zapadnog Balkana. Međutim, poznato je da je i u ovom regionu kaznena politika za kršenje propisa predviđenih za funkcionisanje finansijskih institucija vrlo rigorozna.

Slučaj iz Hrvatske

U Hrvatskoj, krajem prošle godine kažnjena je Zagrebačka banka sa oko 4,35 miliona eura. Naime, nadzorom Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđeno je da ova banka duže od dvije godine nije ispunjavala sve obaveze iz Zakona o sprečavanju novca i finansiranju terorizma.

„Banke koje omogućavaju aktivnosti pranja novca suočavaju se sa ozbiljnim rizicima, kao što su kreditni rizik, rizik od prevare i rizik ugrožavanja reputacije, što može da dovede do ozbiljnih finansijskih i pravnih posljedica„, tvrdi bankarka Ljiljana Fijat.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *