Sarajevska baza Wizz Aira loša vijest za Croatia Airlines i Air Serbiju

Dodajte komentar

Wizz Air je najavio svoju 41. bazu u Sarajevu prošle sedmice s planovima da od 20. maja locira avion Airbus A320 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Rezultat će biti lansiranje devet novih linija i dodavanje 250.000 sjedišta u i izvan Sarajeva ove godine. Međutim, očekuje se da će širenje Wizz Aira uticati i na Croatia Airlines i na Air Serbia, koji se oslanjaju na znatan broj putnika koji se transferišu njihovim letovima do i iz Sarajeva, izvještava Ex-Yu Aviation.

Iako ni jedan od dva prevoznika ni na koji način nije najprometnija aviokompanija iz Bosne i Hercegovine, oni imaju dominantan položaj na linijama koje Wizz Air planira da uspostavi. Lowcost aviokompanija lansiraće letove za Charleroi, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London Luton, Memmingen, Basel i Beauvais.

Tokom posljednje normalne godine u komercijalnom vazduhoplovstvu, 2019. godine, Turkish Airlines je bio najveći sarajevski prevoznik, prevozeći 21% svih prevezanih putnika. Pratili su ga Austrian Airlines sa 20%, Pegasus sa 13% i Lufthansa sa 11% tržišnog udjela. Croatia Airlines ostvario je 7% cjelokupnog saobraćaja, dok je udio Air Serbia iznosio samo 3%. Situacija se donekle promijenila u 2020. Dok je Turkish Airlines i dalje bio najprometniji prevoznik, Air Serbia povećala je svoj udio u transferu na 6%, dok je pozicija Croatia Airlinesa ostala nepromijenjena. Međutim, dva nacionalna prevoznika dominiraju na brojnim linijama koje će sada pokrivati Wizz Air, što će se očekivati da ima uticaja i na njihov promet.

U 2019. godini Air Serbia je imala najviše veza sa Sarajevom i iz Sarajeva iz Amsterdama, zatim Pariza, Züricha, Kopenhagena i Stockholma. Wizz Air želi da pokrije Amsterdam kroz svoje operacije u Eindhovenu, Zurich preko Basela, koji je nešto više od devedeset kilometara od najvećeg švajcarskog grada, kao i Pariz koji će se usluživati iz Beauvaisa. S druge strane, najvažnije polazne ili odredišne tačke Croatia Airlinesa za Sarajevo bile su Frankfurt, Zürich, Amsterdam, Skoplje, London, Pariz i Brisel. Croatia Airlines i Air Serbia gotovo su vezani za svoj udio u transfernom prometu na letovima za Amsterdam (Croatia Airlines drugi i Air Serbia treći nakon austrijskog), kao i Pariz (Air Serbia drugi, Croatia Airlines treći nakon austrijskog). Air Serbia dominira u transferima u Kopenhagen sa 60% tržišta, dok Croatia Airlines prednjači u transferima u Zurich (drugi nakon Austrije) i Brisel (drugi nakon Lufthanse).

I Croatia Airlines i Air Serbia osjetili su uticaj na svoje poslovanje u Skoplju nakon što je Wizz Air osnovao bazu u glavnom gradu Makedonije i počeo značajno širiti svoje poslovanje.

Međutim, očekuje se da će otvaranje baze Wizz Aira imati najveći uticaj na autobuske koji su mnogima i dalje popularan izbor za međunarodna putovanja. Nadalje, očekuje se da će niskobudžetska aviokompanija generisati novu grupu putnika, kao što je to bio slučaj na svim bivšim jugoslavenskim tržištima na kojima je stacionirala avione.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *