Intesa Sanpaolo: Gotovo prepolovljena konsolidovana dobit u 2020.

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvestila je o padu prihoda i dobiti u 2020. godini, povećavši usklađenja kredita i rezervacije kako bi ublažila posljedice pandemije korona virusa.

Konsolidovana neto dobit Intese u 2020. godini, kada se isključe rezultati lani preuzete banke UBI, iznosila je 2,2 milijarde eura, što je gotovo upola manje u poređenju sa 2019. godinom, pokazao je izvještaj.

Kada se uključi poslovanje UBI banke, neto dobit smanjena je u odnosu na godinu ranije za 23 posto, na 3,3 milijarde eura.

Godišnji operativni prihodi bez UBI banke iznosili su 17,4 milijarde eura i bili su 4,2 posto niži nego u 2019. godini.

Pritom su neto kamatni prihodi ostali gotovo nepromijenjeni, na 7,07 milijardi eura dok su oni od naknada i kamata smanjeni za 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, na 7,6 milijardi eura.

Iznos neto usklađenja za zajmove gotovo je udvostručen, na 4,2 milijarde eura. Ostale neto rezervacije i neto umanjenja za gubitke po drugoj imovini uvećani su za trećinu, na 338 miliona eura.

U zadnjem tromjesečju 2020. Intesa je bez UBI-ja poslovala s neto gubitkom od 902 miliona eura. Kada se on uključi, neto gubitak iznosio je 3,1 milijardu eura.

Prihodi su smanjeni 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 4,25 milijardi eura. Kada se uključi UBI, iznosili su 5,3 milijarde eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 15,4 posto, odnosno 16,9 posto kada se isključi UBI. Na kraju 2019. godine iznosila je 14,1 posto.

Intesa predviđa da će njena neto dobit u 2021. godini premašiti 3,5 milijarde eura, očekujući veće koristi od preuzimanja banke UBI nego do sada.

Procjenjuju i da će do 2024. uštede i dodatni prihodi premašiti milijardu eura, nakon što su prihvatili svih 7.200 zahteva zaposlenih za prevremenim odlaskom, 2.200 više nego što su prvotno ciljali.

Duoničarima će Intesa ove godine isplatiti ukupno 694 miliona eura, maksimalni iznos koji dopušta Evropska centralna banka (ECB), prema ograničenjima uvedenima radi očuvanja kapitala u vrijeme pandemije.

Izvor: Seebiz

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.