Najveća poreska oaza u Evropi ponovo u centru pažnje

Dodajte komentar

Poreska politika Luksemburga ponovo je izazvala pometnju. Istraga medija OpenLux provjerila je 140.000 aktivnih kompanija, fondova i fondacija registrovanih u Luksemburgu i pronašla niz kontroverznih veza.

Novinari istraživačkih medija, uključujući Le Monde i Süddeutsche Zeitung, izdvojili su Luksemburg kao izvrsno poresko utočište za ultrabogate, kao i za brojne kriminalce i zločince.

Među kompanijama registrovanim u Luksemburgu, 90% je u vlasništvu nerezidenata. Novinari su otkrili brojne vlasnike preduzeća sumnjive reputacije, poput trgovca oružjem, šefa ruske mafije i ljudi povezanih s italijanskom mafijom Ndrangheta.

Mediji su takođe naveli da je 15.000 investicionih fondova sa sjedištem u Luksemburgu; to su fondovi koji ulažu u dionice, obveznice, nekretnine i drugu imovinu u ime svojih vlasnika. Registrovani fondovi u Luksemburgu upravljaju imovinom većom od 4,5 triliona eura. Budući da je vlasništvo nad njima često raspršeno, imena vlasnika tih sredstava stoga su skrivena.

Kao odgovor, vlada Luksemburga optužila je medije za širenje neutemeljenih optužbi.

– Luksemburško zakonodavstvo u potpunosti je u skladu s evropskim i međunarodnim propisima, rekli su.

Luksemburg se našao u centru poreske afere još 2014. godine, kada su mediji otkrili posebno povoljne uslove za kompanije koje bi ovu zemlju izabrale za svoju poresku osnovicu. Skandal je doveo do nekoliko reformi, uključujući zakon iz 2018. prema kojem je država otvarala javne evidencije i razotkrila ljude iza slamnatih kompanija. Upravo su ti zapisi bili osnova novog novinarskog istraživanja.

Evropska komisija takođe je odgovorila na otkrića, navodeći da će nastaviti jačati svoje napore u ovoj oblasti.

– Takve istrage važan su podatak koji dovodi do promjena otkrivanjem nedostataka u sistemu,izjavila je portparolka Brisela Marta Wieczorek.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *