Zvjezdani šoping: Poznate ličnosti vinule cijene meteorita u orbitu

Dodajte komentar

Ilon Mask, Stiven Spilberg i Nikolas Kejdž su među onima koji sakupljaju “kamenje” koje košta milione, piše Gardijan.

To kamenje zaista nije sa ovog svijeta, a takve su mu uglavnom i cijene.

Za one koji na Zemlji imaju sve što požele, dođe doba kada hoće i nešto izvan nje. Meteoriti privlače interesovanje poznatih kolekcionara koji su cijenu “svemirksog kamenja”, nakon što je letjelo kroz svemir stotinama ili čak hiljadama godina prije nego što će pasti na ovu planetu, udesetostručili u protekloj deceniji, piše Gardijan.

Naredne nedjelje će se na aukciji u Kristiju “pod čekićem” naći više od 70 meteorita tokom prodajne aukcije od koje se očekuje da donese milione funti.

Aukcija Deep Impact uključuje i meteorite koji sadrže dragulje kao i druge koji su tokom ulaska u atmosferu brzinom od 160.000 milja na čas poprimili izgled umjetničkih djela.

Očekuje će se da će dio meteorita za koji je naučno dokazano da je pao sa Mjeseca prodati za između 180.000 i 250.000 funti. Hemoijski sastav nekih drugih se poredi s onim što se zna o atmosferi na Marsu čime se pomoću nalaza NASA tvrdi da potiču sa te planete.

Posljednjih godina, neki veliki meteoriti prodati su za milione.

Džejms Hislop, Kristijev radnik zadužen da nadgleda onlajn aukciju, kaže da su meteoriti doživjeli skok popularnosti jer su ljudima interesantni i izuzetno rijetki. Tako je težina svih poznatih meteorita manja od svjetske godišnje proizvodnje zlata, pa se neki prodaju desetostruko skuplje od vrijednosti svoje težine u zlatu.

(B92.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *