Vlada raskinula sedam ugovora o koncesiji za gradnju elektrana

Dodajte komentar
Ilustracija

Vlada, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, raskinula je sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana, potvrđeno je juče iz Ministarstva kapitalnih investicija, ministra Mladena Bojanića, piše Dan.

Raskinut je, između ostalog, ugovor sa kompanijom „Hidra MNE“, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Takođe, raskinut je i ugovor i sa konzorcijumom „Plava hidro pauer“, iza kojeg stoji kontroverzni biznismen i političar sa Kosova Florin Krasnići, koji je bio i jedan od osnivača i glavni finansijer Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali i sa konzorcijumom „Bistrica klin enerdži“, u kojem je većinski vlasnik kompanija „BP hidropauer“, koja je u vlasništvu biznismena Žarka Burića.

Raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na sledećim vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu.

“Na vodotoku Raštak bila je predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji”, kazali su juče za TV Vijesti iz ministarstva.

Očekivano, Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku. Za to optužuju prethodnu vlast.

“Stihijsko planiranje izgradnje mHE negativno će se u konačnom odraziti na sve građane, budući da je do sada podnijeto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja”, saopštili su iz ministarstva.

Građani koju su mjesecima protestovali i branili rijeke od mašina ne kriju radost zbog odbrane, kako kažu, bogatstva Crne Gore.

“Mi smo prezadovoljni što je odbranjena Bukovica. Dobili smo jednu građansku Vladu koja ipak misli o svojim građanima, a ne samo o pojedincima koji će da pune džepove sa naših rijeka i planina i ostalih bogatstava Crne Gore”, kazao je za TV Vijesti Veljko Bulatović iz Donje Bukovice.

Bulatović je poručio da njihovoj borbi još nije došao kraj.

“Nama rijeka znači život, ne samo nama svim stanovnicima Crne Gore, one su država Crna Gora zajedno sa narodom. Nismo u potpunosti zadovoljni dok se ne budu zaštitile sve rijeke u Crnoj Gori. To su biseri Crne Gore”, istakao je on.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija uvjeravaju da će to i učiniti.

“Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon stihijske gradnje malih elektrana, društvenih i ekoloških posledica, kao rezultat imaće veliki negativni uticaj na cijelo naše društvo, a čije srazmjere samo naziremo u ovom trenutku. Sa sigurnošću se može reći da ova Vlada neće davati nove koncesije za gradnju malih elektrana”, kazali su Televiziji Vijesti.

Vlada je sredinom januara prekinula postupak odobravanja izgradnje mini-elektrane „Slatina“ u Kolašinu, koju gradi kompanija „BB hidro“, u suvlasništvu sina predsjednika države Blaža Đukanovića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *