MasterIndex Crna Gora: trećina ispitanika bi da plaća do 50 EUR bez PIN-a

Dodajte komentar

Beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost su za 82% građana, pokazalo je MasterIndex Crna Gora istraživanje. Studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica u našoj zemlji koju kompanija Mastercard tradicionalno svake godine sprovodi ističe da ova brza i sigurna platna metoda svoju primenu najčešće pronalazi u supermarketima (59%), za kupovinu garderobe (35%), u malim lokalnim radnjama (33%) i na benzinskim pumpama (33%), a ne zaostaju ni medicinske ustanove (29%) i drogerije (20%).

Kao glavnu prednost beskontaktnih plaćanja, MasterIndex ispitanici ističu da su ona brža i jednostavnija od drugih platnih metoda (76%), a ukazali su i na više aspekata njihove sigurnosti – počevši od toga da kartica sve vreme ostaje u ruci korisnika (32%), preko sigurnosnih tehnologija koje su primenjene (29%) do činjenice da beskontaktna plaćanja smanjuju zdravstvene rizike u trenutnim okolnostima pandemije (23%) na šta ukazuje i Svetska zdravstvena organizacija.

Kada je reč o iznosima koji se plaćaju beskontaktno, studija pokazuje da se podjednako plaćaju  iznosi i do i preko 40 eura, koliko iznosi limit za unošenje PIN koda (40 prema 41%), što je još jedan pokazatelj popularnosti i primene ove platne metode za različite kupovine.

U aprilu 2020. godine, limit za beskontaktna plaćanja Mastercard karticama bez unošenja PIN koda podignut je sa 25 na 40 eura, a 25% MasterIndex ispitanika potvrdilo je da je ta opcija u skladu sa njihovim potrebama. Imajući u vidu da bi trećina ispitanika (38%) želela da plaća iznose do 50 eura bez unošenja PIN koda, a da bi se dodatnih 22% ispitanika osećalo komforno sa beskontaktnim plaćanjima bez unosa PIN-a i preko tog iznosa, jasno je da možemo govoriti o stečenoj navici korišćenja ove platne metode, kao i izgrađenom poverenju koje korisnici imaju.

„Mastercard beskontaktna tehnologija predstavljena je u Crnoj Gori 2013. godine, i od tada je u stalnom porastu tako da je danas na skoro svim POS terminalima u zemlji moguće platiti prislanjanjem i to ne samo beskontaktnim karticama koje su u ponudi većine banaka, već i mobilnim novčanicima. Kroz stalnu edukaciju i unapređenje ponude na čemu radimo sa partnerima iz bankarskog i trgovačkog sektora izgradili smo tržište koje očekuje savremena platna rešenja po najvišim sigurnosnim standardima i koje prihvata samo ona rešenja koja pružaju besprekorno korisničko iskustvo. Odličan primer za to je i biometrija koja, iako nije obavezna u Crnoj Gori, već je prepoznata kao sigurna metoda autentifikacije koju bi 77% MasterIndex ispitanika želelo da koristi što je čini poželjnijom čak i od PIN koda, što definitivno postavlja tržišni standard i mapira dalji pravac razvoja platne industrije u Crnoj Gori,“ istakla je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Razvoj beskontaktne tehnologije postavio je osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja i mobilnih novčanika, kako kroz razvoj platne infrastrukture, tako i kroz građenje korisničkih navika. Plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, predstavljaju opciju za koju je zainteresovano 33% MasterIndex ispitanika. Kao srodne opcije plaćanja za koja se koriste mobilni telefoni, ispitanici su istakli i prenos sredstava putem broja telefona (35%) i prenos sredstava sa jedne kartice na drugu putem servisa kao što je MoneySend (35%).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *