Brazil zabranio Fordu masovna otpuštanja

Dodajte komentar

Dva brazilska suca nadležna za radne sporove zabranila su američkom proizvođaču automobila Ford masovna otpuštanja jer zatvara svoje proizvodne pogone u ovoj zemlji.

Ove dvije zabrane izdate su u petak veče, navodi novinska agencija Agencia Brasil, a primjenjuju se sve dok pregovori sa sindikatima ne budu uspješno završeni, navodi se u izvještaju.

Suci u Taubateu u državi Sao Paulo i u Camacariju u državi Bahia izrekli su novčane kazne do 100.000 reala (oko 18.626 USD) po pogođenom zaposlenom zbog prekršaja, prenosi DPA, navodeći da se Ford može žaliti na zabranu.

Proizvođač automobila nedavno je najavio da će prekinuti proizvodnju u Brazilu i zatvoriti svoja tri preostala pogona nakon više od 100 godina poslovanja u zemlji.

Ford je posljednjih godina imao uzastopne gubitke, što će dovesti do smanjenja vrijednosti prije oporezivanja od oko 4,1 milijarde dolara, objavila je kompanija u januaru.

Izvršni direktor Jim Farley rekao je da je to bila “vrlo teška, ali neophodna” odluka.

Brazilsko ministarstvo ekonomije reklo je da žali zbog Fordove odluke, koja je u suprotnosti sa snažnim oporavkom zabilježenim u većini industrijskih sektora zemlje.

Na hiljade zaposlenih je pogođeno, navodi se u izvještaju brazilskog portala G1, prenosi BiznisInfo.ba.

Postrojenja u Camacarima i Taubateu biće zatvorena odmah, dok će se proizvodnja u podružnici Troller u Horizonteu u državi Ceara nastaviti nekoliko mjeseci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *