OMV prodaje 120 benzinskih pumpi u Sloveniji

Dodajte komentar

Austrijska energetska kompanija OMV objavila je da namjerava prodati 120 benzinskih pumpi u Sloveniji u sklopu programa dezinvestiranja.

OMV ima benzinske pumpe u Sloveniji pod markama OMV, Eurotruck, Avanti i Diskont.

U priopćenju za štampu, kompanija je najavila da će prodati 120 benzinskih pumpi u Sloveniji, nakon 300 u Njemačkoj prošle godine.

-Ne prodajemo vlastiti benzin na benzinskim stanicama u Sloveniji, pa smo odlučili da ćemo ga prodati, objasnio je novinarima i investitorima izvršni direktor OMV-a Rainer Seele.

Najavljena prodaja benzinskih pumpi u Sloveniji, zajedno sa prodajom jedinice za proizvodnju gnojiva hemijske podružnice Borealis, dio je plana dezinvestiranja koji je kompanija usvojila u martu prošle godine, a koji predviđa prodaju imovine od 2 milijarde eura.

OMV takođe obnavlja svoju poslovnu strategiju u svijetlu promjena u poslovnom okruženju. Seele je tako najavio da će kompanija napustiti planove za povećanje proizvodnje i prerade nafte i koncentrisati se na hemijske proizvode.

Ako je do sada namjeravao povećati proizvodnju nafte na 600.000 barela dnevno u srednjem roku, planovi su umanjeni. Prema najnovijim prognozama, proizvodnja će iznositi 480.000 do 500.000 barela dnevno.

U međuvremenu, OMV će ubuduće više pažnje posvećivati ​​hemijskim proizvodima, jer automobilska industrija takođe sve više pokušava smanjiti emisije.

– Hemijski proizvodi bit će sve potrebniji u svijetu s nižim emisijama ugljika, rekao je danas Seele.

OMV je prošle godine zabilježio neto dobit od 1,3 milijarde eura, što je 25 posto manje nego godinu prije. Istovremeno je ostvario 16,6 milijardi eura prihoda, što je 29 posto manje u odnosu na 2019. Operativni profit pao je za 71 posto, na 1,1 milijardu eura. Razlog lošijeg poslovanja je pad cijena i potražnje za naftom u svjetlu pandemije Covid-19.

Izvor: Indikator.na

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *