Ogroman pad prihoda naftnih kompanija zbog pandemije

Dodajte komentar
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN (Photo credit should read YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images)

Britiš Petroleum je izvijestio ove nedjelje o prvom gubitku u deceniji od 5,7 milijardi dolara.

Pandemija korona virusa ostavila je duboke ožiljke u globalnoj industriji nafte i gasa, što ovih dana potvrđuju finansijski izvještaji vodećih naftnih kompanija za 2020, a koji govore o poražavajućem padu prihoda, dobiti i o gubicima.

Anglo-holandski naftni gigant Rojal Dač Šel izvijestio je da je prilagođena zarada kompanije iznosila 4,85 milijardi dolara u celoj 2020, što je pad od 71 posto, u odnosu na profit od 16,5 milijardi iz 2019.

U posljednjem kvartalu prošle godine, prilagođena dobit kompanije je pala za 87 procenata međugodišnje i iznosila je 393 miliona dolara. Finansijski rezultat Šela i nije toliko loš u odnosu na konkurente kao što su američki Ekson Mobajl i Ševron, te britanski Britiš Petroleum.

Oni su prijavili teške gubitke zbog dugotrajnog pada potražnje za energentima tokom mjera lokdauna, uvedenih širom svijeta usljed pandemije.

Britiš Petroleum je izvijestio ove nedjelje o prvom gubitku u deceniji od 5,7 milijardi dolara, dok je Ekson prijavio gubitak od 22,4 milijarde dolara, prvi otkako je postao javno preduzeće.

Akcije Šela su juče ujutru bilježile zanemarljivu negativnu korekciju , dok su tokom prošle godine tonule, dotakavši 28. oktobra najniži nivo u više od četvrt veka, od 878,1 penija.

Od tada su se oporavile, ali su i dalje za 40 posto ispod vrijednosti koju su imale krajem 2019, prije udara kovida na naftna tržišta.

Šelovi rezultati dolaze nedjelju dana uoči predstavljanja dugoročne strategije koja treba da omogući ovom divu da postane kompanija sa neto nultom emisijom do sredine vijeka, i kojom treba da ubedi investitore da ima profitabilnu budućnost u svijetu s niskom emisijom ugljenika.

Kompanija planira veliko restrukturiranje u okviru programa za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, pri čemu namjerava da ugasi 9.000 radnih mjesta, što čini više od 10 posto njene radne snage, prenosi Srbijadanas.com.

Reorganizacija treba da rezultira dodatnim godišnjim uštedama rashoda u rasponu od dve do 2,5 milijardi dolara do 2022. godine, povrh smanjenja troškova najavljenih prošle godine u iznosu od tri do četiri milijarde dolara.

Šelov gotovinski tok (cash-flow) opao je lani za skoro petinu u odnosu na 2019. godinu, dok je udio njegovog duga u kapitalu porastao na 32 posto sa 29 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *