Abu Dabi fond: Brković saslušan, negirao krivicu, Perišić na saslušanju u SDT

Dodajte komentar

Biznismen Dragan Brković (vlasnik kompanije “Vektra”) saslušan je danas u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Prema saznanjima “Vijesti”, negirao je optužbe da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita Iz Abu Dabi fonda.

Ljubo Perišić (vlasnik firme “Eko Per” iz Šavnika koja flašira vodu Diva) koji je osumnjičen za isto djelo kao i Brković, još je na saslušanju u SDT.

Perišićeva kompanija je u novembru 2016. godine od Ministarstva poljoprivrede iz Abu Dabi fonda dobila kredit od 2,5 miliona dolara za proširenje fabrike i kupovinu susjednih nekretnina.

Po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović jutros su nastavljena saslušanja u istrazi nenamjenskog trošenja novca kredita iz Abu Dabi fonda, saopšteno je Vijestima iz vrha Uprave policije.

Tužiteljka Radović izjavu će uzeti i od Krsta Kneževića, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića.

Investiciono-razvojni fond je 2019. stavio zalogu na nepokretne stvari i opremu ovog preduzeća.

U prvom dijelu istrage u aferi Abu Dabi fond grube procjene Specijalnog državnog tužilaštva su da je država u ovom projektu direktno oštećena za više od devet miliona eura, koliko su vrijedne aktivirane garancije firmi, koje su tokom 2015. i 2016. godine, bez valjanih zaloga, uzele novac za podsticaj sjevera države.

Specijalno državno tužilaštvo tokom jučerašnjeg dana uzelo je izjave od bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Petra Ivanovića i doskorašnjeg direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Obojica su funkcioneri Demokratske partije socijalista.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo – nesavjestan rad u službi u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

Mugoša je juče saopštio da je spreman da sarađuje u utvrđivanju istine.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *