Za kineske državne novine Ma više nije preduzetnički lider

Dodajte komentar

Osnivač Alibaba Grupe Jack Ma izostavljen je s liste kineskih preduzetničkih lidera koju su objavili državni mediji – signal koji govori koliko je daleko pao u nemilost Pekinga.

Najpoznatiji kineski biznismen nije spomenut u članku objavljenom na naslovnoj stranici Shanghai Securities Newsa. Umjesto toga, Ren Zhengfei iz Huawei Technologiesa, Lei Jun iz Xiaomia i Wang Chuanfu iz BYD-a pohvaljeni su za svoj doprinos, prenosi Reuters.

Lista je objavljena u utorak u vrijeme kada se očekuje da Alibaba izvijesti o zaradi u posljednjem kvartalu.

Katalizator trenutnih Maovih problema bio je njegov govor od 24. oktobra u kojem je kritikovao kineski regulatorni sistem, što je dovelo do suspenzije IPO-a njegove Ant Grupe vrijedne 37 milijardi dolara i to samo nekoliko dana prije uvrštavanja ovog fintech diva na berzu.

Regulatori su od tada lansirali antitrustovsku istragu kompanija u tehnološkom sektoru pri čemu su posebnu pažnju obratili na Alibabu, a razmatraju i strožije propise za Ant Group.

Ma, koji nije poznat po tome što se klonio reflektora, nakon toga je na oko tri mjeseca nestao iz javnosti, što je pokrenulo mahnita nagađanja o tome gdje se on nalazi. Pojavio se prošlog mjeseca na video snimku od 50 sekundi.

Shanghai Securities News je rekao da iako su se neki od poduzetnika koje hvali ranije ponašali kao “bezobzirni heroji” u svojim naporima da se otrgnu od starog, krutog ekonomskog sistema, oni sada predvode “grupu kompanija koje poštuju pravila razvoja i tržišta”.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *