Uz veći minimalac biće i olakšica poslodavcima

Dodajte komentar

Minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula ove godine, a do tada će se pregovarati sa poslodavcima o smanjenju dažbina na zarade ili uvođenja neoporezivog dijela zarade, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Predstavnici svih poslaničkih klubova vladajuće koalicije predali su juče Skupštini predlog izmjena Zakona o radu kojim se definiše da minimalna zarada ne može biti manja od 250 eura.

Minimalna zarada sada iznosi 222 eura.

Iznosi i opterećenja
Na minimalnu neto zaradu od 222 eura, poslodavac plaća još 142 eura raznih dažbina, odnosno ukupna minimalna zarada ga košta 364 eura.

Kada bi se iznos minimalca povećao na 250 eura, poslodavac bi plaćao još 160 eura dažbina ili ukupno 410 eura.

Zapravo – na iznos predviđenog rasta neto minimalne zarade od 28 eura poslodavac bi platio još 18 eura dažbina ili 46 eura ukupno.

O ovom predlogu zakona prethodno nije konsultovan Socijalni savjet. Kada je minimalna zarada posljednju put povećana u julu 2019. godine, postignuta je načelna saglasnost socijalnih partnera da se narednih godina nastavi njeno povećanje uz istovremeno smanjenje dažbina na zarade.

Tada su smanjeni doprinosi na zdravstveno osiguranje za dva odsto bruto zarade.

Crna Gora jedina nema neoporezivi dio plate
Crna Gora jedina u regionu, a i u Evropi, nema neoporezivi dio zarade. Uvođenje ove olakšice poslodavci traže godinama, ali je prethodna Vlada to odbijala dok je, prema informacijama “Vijesti”, nova Vlada spremna da o tome razgovara.

Neoporezivi dio zarade u Srbiji sada iznosi 18.300 dinara ili oko 155 eura, dok je u BiH 260 eura.

Prema podacima sa kraja 2019. godine na minimalnu zaradu je bilo osigurano 14 hiljada zaposlenih, a još oko 40 hiljada na iznos između 222 eura i 250 eura.

Poslanici koji su potpisali ovaj predlog u obrazloženju navode da sadašnji iznos minimalne zarade čini tek trećinu minimalne potrošačke korpe.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *