Ministarstvo donijelo rješenje o privremenom finansiranju za februar

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Mnistar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić donio je rješenje o privremenom finansiranju za februar, koje se primjenjuje od 1. februara, a donešeno je 29. januara. Ministarstvo je takođe donijelo i rješenje o izmjeni rješenja o privremenom finansiranju za januar.

– Potrošačkim jedinicama koje se finansiraju iz budžeta za februar 2021. odobravaju se sredstva do jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini – navedeno je u rješenju, u kojem se dodaje da se neutrošena sredstva iz januara prenose u februar.

Inicijativa za ocjenu ustavnosti odluke Vlade da pređe na privremeno finansiranje je u proceduri Ustavnog suda. Prema ranijim saznanjima Pobjede, određen je sudija izvjestilac, a Ustavni sud je uputio Vladi inicijativu na izjašnjavanje.

U rješenju Ministarstva navedeno je, između ostalog, da će služba predsjednika države za februar na raspolaganju imati 84,7 hiljada eura, Skupština 698,8 hiljada eura, Generalni sekretarijat Vlade 267 hiljada eura, kabinet premijera 194,7 hiljada eura, Ministarstvo unutrašnjih poslova 2,19 miliona eura, Uprava policije šest miliona eura.

A novoformirana ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava 340 hiljada eura, finansija i socijalnog staranja 27 miliona eura, prosvjete, nauke, kulture i sporta 18,5 miliona eura, kapitalnih investicija 1,69 miliona eura, ekonomskog razvoja 1,84 miliona eura, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 599,18 hiljada eura, javne uprave, digitalnog društva i medija 579,9 hiljada eura,

Ministarstva koja postoje u Zakonu o budžetu 2020. dobila su: odbrane 4,1 milion eura, vanjskih poslova 1,47 miliona eura, poljoprivrede 2,49 miliona eura i zdravlja 214,5 hiljada eura.

Damir Šehović (SD) je ranije ocijenio da je januarskim rješenjem o privremenom finansiranju Ministarstvo prekršilo članove 82 i 147 Ustava Crne Gore. Prošle sedmice je obavijestio DRI da je Vlada nezakonito i neustavno prešla na privremeno finansiranje do donošenja novog budžeta. Neustavno, zato što je rješenje doneseno 11. januara, a odnosi se na cijeli mjesec, a nezakonito zato što se finansira sedam ministarstava koja ne postoje u Zakonu o budžetu za 2020.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *