Za spas Plantaža od bankrota treba najmanje pet miliona

Dodajte komentar

Državna kompanija “Plantaže” na ivici je bankrota i da bi ona bila spasena potrebna je pomoć države od najmanje pet miliona eura u narednih mjesec, saznaju “Vijesti” iz više izvora bliskih kompaniji i izvršnoj vlasti.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović juče su razgovarali sa izvršnim direktorom Plantaža Miroslavom Vukovićem i njegovim saradnicima, nakon čega je saopšteno da će Vlada uraditi sve što je u zakonskim okvirima da Plantaže opstanu, navodeći da je potencijal koji posjeduju “trenutno ozbiljno ugrožen”.

Prema ocjeni izvora “Vijesti”, većinski državna kompanija otežano posluje zbog nedomaćinskog poslovanja i nekontrolisanog uzimanja kredita iz prethodnog perioda, a “u problemima je u izvršavanju obaveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima”.

Najvažniji dugovi oko 38 miliona

“Poseban problem, kako je saopšteno premijeru i resornom ministru, predstavljaju neophodna, a nedostajuća sredstva za ovogodišnju proizvodnju i održivost proizvodnje. Situacija u Plantažama je sljedeća – na osnovu kredita “Plantaže” duguju oko 24 miliona. Obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona eura.

Prema stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko šest miliona”, prenosi sagovornik upućen u stanje kompanije koje je predstavljeno Vladi. Kako je naveo, kompanija trenutno ima oko 600 zaposlenih, od čega je 150 višak, a u sezoni zapošljava još 400 ljudi.

Sistematsko uništavanje

“Uzrok situacije je sistematsko uništavanje ‘Plantaža’, pretjerano zapošljavanje, visoke zarade rukovodnog kadra od više hiljada pa i desetina hiljada eura, ogromne otpremnine u iznosima od po 150.000 do 250 000 eura (otpremnine su tolike da čistačica u “Plantažama” da se otpusti dobila bi otpremninu 40.000 eura), davanje stanova i kredita zaposlenima u desetinama hiljada eura, veliki broj izgubljenih sudskih sporova, isplata troškova i poravnanje za projekat briketirnice biznismenima Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću od 350 hiljada eura i 37 hiljada kvadrata poljoprivrednog zemljišta kao obeštećenje za gradnju neuspješne fabrike briketa, a čime je smanjena vrednost kompanije za šest miliona eura i drugih primjera, a sve na štetu kompanije”, tvrdi izvor “Vijesti”.

”Pet miliona da se ne ugase”

On je kazao da su predstavnici kompanije apelovali na Vladu da pronađe hitan model pomoći “Plantažama” i to u narednih mjesec dana da se kompanija ne bi ugasila, te da im je “za oporavak potrebno barem pet miliona eura”.

“Predstavnici Vlade su rekli da će uraditi sve da “Plantaže” opstanu, ali su bili vidno iznenađeni lošim stanjem, lošim vođenjem “Plantaža”, sistemskim uništavanjem i trenutnom situacijom u najznačajnijem crnogorskom brendu”, objasnili su sagovornici.

Otpremnine su tolike da čistačica u Plantažama da se otpusti dobila bi otpremninu 40.000 eura

Iz Vlade je nakon sastanka saopšteno da su premijer i resorni ministar uvidjeli ozbiljnost zatečene situacije.

“Premijer je podsjetio da su ‘Plantaže’ rijedak potencijal i veliko blago Crne Gore, te da će uprkos veoma nezavidnom finansijskom stanju u kompaniji, Vlada učiniti sve što je u njenoj moći i zakonskim okvirima da “Plantaže” opstanu i revitalizuju ogromni potencijal koji posjeduju, a koji je trenutno ozbiljno ugrožen”, saopšteno je iz Vlade.

Na nedomaćinsko poslovanje i kršenje zakona prethodnog rukovodstva, na čelu sa bivšom izvršnom direktorkom Vericom Maraš i nekadašnjim dugogodišnjim šefom borda Veselinom Vukotićem, ukazala je i Državna revizorska institucija (DRI).

Čeka se tužilaštvo

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je nedavno potvrdilo da je formiralo predmet o “Plantažama” i bivšoj direktorici Maraš, odnosno da je objedinilo više postupaka i prijava da bi ispitalo da li je bilo krivičnih djela. Riječ je o prošlogodišnjem izvještaju DRI, svim dosadašnjim prijavama bivše finansijske direktorke Valerije Saveljić koje je proteklih godina podnosila protiv Maraš, kao i ostalim podacima, računajući i spornu prijavu za porez na nepokretnosti.

DRI je u septembru prošle godine dao duplo negativno mišljenje na poslovanje “Plantaža” u 2018. godini, a uzeti su podaci nakon tog perioda.

350 hiljada eura i 37 hiljada kvadrata poljoprivrednog zemljišta obeštećenje je za Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića za neuspješni posao fabrike briketa, a vrijednost kompanije je smanjena za šest miliona eura, podaci su dobijeni od izvora iz kompanije i Vlade

Korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova i mimo zakona, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cjenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije, nepostojanje revizorskog odbora i brojnih internih akata kompanije… To su samo neke od brojnih nepravilnosti koje je konstatovala DRI.

Utvrđeno je da su “Plantaže” poslovale suprotno brojnim zakonima – o reviziji, privrednim društvima, zaštiti na radu, sprečavanju nelegalnog poslovanja, radu, sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.

Da je porez na nekretnine nepravilno prijavljivan priznala je i Maraš, a time je nanijeta šteta Glavnom gradu koja se procjenjuje na milion do milion i po godišnje, koliko bi mogla iznositi razlika između plaćenog iznosa i stvarne obaveze, dok bi ukupna šteta mogla biti između deset i 15 miliona eura.

Saveljić je proteklih godina podnijela više prijava protiv Maraš, tvrdeći da su finansijski izvještaji kompanije sačinjeni na nezakonit način, da su falsifikovani podaci u njima kako bi se sakrile nezakonite odluke, kao i da ne prikazuju stvarno stanje u ovoj većinski državnoj kompaniji. Ona je prijavila i nekoliko spornih poslova u kojima je uprava “Plantaža” proizvode kompanije prodavala znatno ispod cijene navodno privilegovanim kupcima, kao što je prodaja svježeg lozovog destilata “Rubinu” iz Kruševca po cijeni od 2,4 eura po litru. Iz “Plantaža” su odgovorili kontratužbom da je Saveljić “narušila poslovni ugled i povrijedila prava ličnosti”, a Maraš je negirala sve optužbe.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *