Telekomunikacije predvodile M&A poslove u regiji CEE u 2020. godini

Dodajte komentar

Spajanja i preuzimanja (M&A) u Centralnoj i Istočnoj Evropi pala su za 22% na 406 poslova, ali su porasla u vrijednosti za 29% na 28,5 milijardi eura u 2020. godini, prema godišnjem izvještaju austrijske advokatske kuće Wolf Theiss i MergerMarket.

Izvještaj M&A Spotlight, sastavljen od anketiranja investitora iz cijele regije (uključujući Austriju), otkrio je da je tok poslova otežavala pandemija koronavirusa (COVID-19) – 29% ispitanika moralo je odustati ili odgoditi transakcije – ali da su investitori bili općenito pozitivni o izgledima za dogovore u regiji ove godine kako se globalna ekonomija oporavlja.

– Budući da ima veći rast od zapadne Evrope, manje otežan javnim dugom i s nizom vlada koje su 2020. poduzele brze i odlučne akcije, ekonomija CIE / JIE izdržala je učinke pandemije snažnije od ostatka kontinenta, navodi se u izvještaju.

U M&A Spotlightu se navodi da region ima koristi od svojih tradicionalnih snaga (ekonomski rast, niži troškovi radne snage, kvalifikovani radnici, članstvo u EU), zajedno sa trenutnim faktorima kao što je procvat tehnološkog sektora i potencijalno preusmjeravanje lanaca opskrbe s Azije natrag prema Europi .

Nešto više od polovine (52%) ispitanika reklo je da će im zdravstvena kriza povećati apetit za sklapanje poslova u narednih 12 mjeseci, a 26% ispitanika iz privatnog kapitala reklo je da žele sklopiti znatno više poslova.

TMT sektor (tehnologija, mediji, telekomunikacije), koji je profitirao tokom zaključavanja tokom pandemije, predstavljao je 8,3 milijarde eura poslova širom regije, što predstavlja 29% udjela u ukupnoj vrijednosti spajanja i preuzimanja. Unutar TMT-a glavni su segment bili telekomi, kojima je Poljska bila posebno usmjerena.

“U toku je konsolidacija većih telekomunikacijskih grupa u Poljskoj, rekao je Jacek Michalski, partner u uredu Wolf Theissa u Varšavi. – Sada takođe postoji mnogo sličnih kretanja koja vidite na mnogim drugim tržištima u Evropi, s tim da telekomunikacijske kompanije prodaju svoju infrastrukturu kao odvojene jedinice podržane od investitora u infrastrukturu.

Poljska je zadržala svoju poziciju uregionu kao prvo tržište za poslove, s posebno živahnim TMT-om i sektorima nekretnina i građevine. Zemlja je zaključila transakcije u vrijednosti od 11 milijardi eura, što podrazumijeva skoro 40% tržišta CEE, uključujući najveći posao u regiji izvan Austrije, akviziciju mobilne mreže Play Communications od francuske telekom grupe Iliad u iznosu od 3,7 milijardi eura.

Najlošiji učinak u pogledu protoka poslova prošle godine postigli su djelatnosti potrošnje i slobodnog vremena, pogođeni lockdownima i slabijim povjerenjem potrošača.

Količina je opala za 48% na 59 poslova, a vrijednost je pala za 65% na 962 miliona eura, što je prvi put da je sektor zabilježio manju vrijednost od 1 milijardu eura u godišnjem istraživanju.

Prema istraživanju, 58% investitora očekuje da će sektor energije, rudarstva i komunalnih usluga (EMU) biti među dva sektora u kojima će pandemija najviše negativno utjecati na tok poslova, a 36% uključuje industrijski i hemijski sektor. Izvještaji tvrde da su obje industrijske grane vrlo osjetljive na ekonomsku slabost.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *