Privreda u Evropi počela da raste, ohrabruju prognoze za proljeće

Privredni pad eurozone u četvrtom kvartalu 2020. godine, zbog mjera zatvaranja, bio je manji nego što se očekivalo, prema preliminarnim procjenama Eurostata.

Zavod za statistiku Evropske unije saopštio je da je, prema njegovoj fleš procjeni, bruto domaći proizvod 19-članog bloka opao u posljednja tri mjeseca prošle godine za 0,7 odsto u odnosu na prethodni, dok je u poređenju sa četvrtim tromjesječjem 2019. potonuo za 5,1 procenat.

Ekonomisti, međutim, predviđaju da će trend privrednog pada biti nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine.

– U prvom kvartalu 2021. pad će vjerovatno biti nešto strmiji, ali ne poput onog u prvoj polovini 2020. Umjesto toga, vjerovatno će već od proljeća nastupiti primjetan oporavak, kaže Kristof Veil, ekonomista u njemačkoj Komercbanci.

Preliminarni podaci Eurostata pokazuju da su Francuska i Italija, čije su ekonomije na drugom i trećem muestu po veličini u EU, u posljednjem lanskom tromjesječju zabilježile međugodišnji pad BDP-a od 1,3, odnosno 2 procenta, respektivno. S druge strane, njemačka privreda je porasla za 0,1 odsto u odnosu na treći kvartal, a španska za 0,4 procenta.

Analitičari objašnjavaju da je pad u četvrtom tromjesječju bio blaži nego u prvoj polovini godine, jer su restriktivne mjere bile sektorski prilagođene i manje ozbiljne nego ranije.

Check Also

PKCG obilježila 93 godine postojanja tradicionalnom dodjelom nagrada

Privredna komora Crne Gore obilježila je 21. aprila svoj dan i prve 93 godine uspješnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *