Da li je Gamestop saga bila dimna zavjesa i rat hedž fondova?

Dodajte komentar

Šta se sve događalo u ludom januaru na Volstritu, kada su mali ulagači s Redita zaratili s moćnim hedž fondovima koji su se kladili na pad cijene dionica Gejmstopa i niza drugih kompanija, biće tema i virtualnog saslušanja u Odboru za finansije američkog Kongresa.

Kako je objavila zastupnica Maksin Voters, to će se odigrati 18. februara, a događaj će se prenositi uživo. Biće fokusiran na dobiti i gubitke koje se tiču prakse “šortovanja” (klađenja velikih profesionalnih ulagača, hedž fondova, na pad cijene dionice) te društvene mreže i male ulagače, piše Jutarnji list.

U međuvremenu je cijena dionica Gejmstopa nakon vrtoglavih visina, koje je bila dosegla krajem janura kad je u jednom trenu narasla 1.600 posto, u ponedjeljak zabilježila značajan pad. Popularna trgovinska platforma Robinhud, preko koje se obavljao velik dio trgovanja tom i drugim “vrućim” dionicama, pribavila je ukupno 3,4 milijarde dolara koliko je od nje kao depozit zatražila kuća koja se bavi namirom. To bi, očekuje se, trebalo da omogući da ukloni ograničenja trgovanja koja je uvela prošle nedjelje i razljutila male ulagače. Kapital su Robinhudu osigurali financijski “teškaši” Sequoia Capital, Ribbit Capital, Andreessen Horowitz i drugi.

Prošle nedjelje je Robinhud, koji se hvali načelom demokratizacije finansijskih usluga, onemogućio ulagačima-amaterima kupovinu dionica lanca trgovina videoigara Gejmstop. Time su se gubici hedž fondova donekle ublažili, a mali ulagači odluku su žestoko kritikovali tvrdeći da platforma manipuliše tržištem i štiti velike ulagače kojima su dionice Gejmstopa i dalje bile dostupne.

Dok se prašina oko zbivanja na Volstritu još nije slegla, osvanula je vest da je američka filmska kuća MGM otkupila prava na knjigu o Gejmstop sagi, ali knjiga tek treba biti napisana. Na tome će raditi Ben Mezrič, jedan od najprodavanijih autora knjiga Njujork tajma. Navodno će se knjiga zvati “The Antisocial Network” (“Nedruštvena mreža”) i opisivaće cijelu priču o amaterskim ulagačima koji su bacili Volstrit na koljena. Mezrič je autor bestselera “Slučajni milijarderi: Osnivanje Fejsbuka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji”.

Blumberg je, pak, juče objavio teoriju jednog od fondaša, Karsona Bloka, da rast vrijednosti dionice kao što je bio slučaj s Gejmstopom više miriše na akciju hedž fonda koji napada drugi hedž fond, nego što je posljedica navale ulagača s Redita. Drugim riječima, misli da je akcija malih ulagača možda bila dimna zavesa za fondaški rat, ali za to nije ponudio dokaze. Njegov fond, Muddy Waters Capital, takođe se bavi “šortovanjem” i javno objavljuje svoje pozicije, a Blok kaže da je bio žrtva “šort skviza” koji su izveli drugi hedž fondovi u slučaju dionica GSX Techedu nekoliko nedjelja prije ludila oko Gejmstopa.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *