Penzije mogu biti veće za oko 0,9 odsto

Dodajte komentar

Januarska penzija mogla bi biti povećana za 0,9 odsto, pokazuju preliminarni podaci Zavoda za statistiku – Monstat o rastu bruto zarada i potrošačkih cijena u prošloj godinu u odnosu na 2019.

Upravni odbor Fonda PIO će narednih dana zvanično odrediti procenat usklađivanja rasta penzije, a isplata januarske penzije se očekuje oko 20. februara. Penzioneri čija je penzija manja od 222 eura (minimalna zarada) dobiće tada jednokratnu pomoć od po 50 eura, što je predviđeno novim paketom antikriznih mjera Vlade.

Prosječna penzija od 288 eura bi, prema ovom procentu usklađivanja, porasla za 2,6 eura. Povećanje bi na godišnjem nivou Fond PIO koštalo oko četiri miliona eura.

Prvo usklađivanje po novom obračunu

Ovogodišnje usklađivanje penzija biće prvo po novom obračunu, koji je uvršten u novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu u avgustu prošle godine.

Do sada su se penzije usklađivale za iznos koji se dobija zbirom dva koeficijenta.

Prvi je bilo množenje procenta rasta potrošačkih cijena (inflacije) iz prethodne godine sa 0,75, a drugi množenjem procenta rasta bruto zarade sa 0,25. Izmjenom zakona predviđeno je da se sa 0,75 množi procenat koji bude veći rast zarada ili inflacija, a sa 0,25 niži procenat.

Prema podacima Monstata, prosječna bruto zarada je u 2020. godini iznosila 783 eura i u odnosu na iznos iz 2019. od 773 eura, veća je za 1,3 odsto. Inflacija je prošle godine bila negativna (deflacija) i iznosila je minus 0,3 odsto.

Korišćenjem nove formule procenat rasta bruto zarada od 1,3 odsto se množi sa 0,75 i dobije se 0,975, dok se inflacija od minus 0,3 odsto množi sa 0,25 i dobije cifra od minus 0,075. Zbir ova dva broja je 0,9 odsto.

Da je korišćena formula usklađivanja koja je do sada važila, penzije bi porasle za 0,3 odsto. Po ovom procentu prosječna penzija bi bila veća za oko 90 centi, odnosno ovom izmjenom zakona prosječan penzioner je mjesečno dobio više za oko 1,7 eura mjesečno.

Da je zvanična inflacija bila u još većem minusu moglo se desiti da cifra usklađivanja penzija bude negativna, odnosno bile bi smanjenje. Novim zakon je, međutim, predviđeno da neće biti smanjivanja penzija ako se po ovoj formuli usklađivanja dobije konačni negativni rezultat.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *