Najviše otkaza u buticima i manjim radnjama

Dodajte komentar

Predsjednica Sindikata radnika trgovine Sonja Knežević ističe da nije bilo pritužbi o otpuštanju zaposlenih u velikim marketima usljed krize koju je izazvao virus korona, ali da su najpogođeniji otkazima bili radnici u buticima i malim porodičnim radnjama. Sindikat je uputio apel da zaposleni u trgovini budu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

U Crnoj Gori u trgovini radi 47.000 osoba. Knežević je kazala da nema podatak koliko je radnika u tom sektoru pretrpjelo štetu usljed pandemije. Međutim, kaže da u velikim marketima I prehrambenim radnjama, prema njihovim podacima, nije bilo otpuštanja, ili je barem bilo manje bojazni od gubitka posla.

“Vjerovatno da je negdje bilo toga, ali ni nemamo takve podatke”, kazala je ona gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ipak, to se ne može reći za druge djelatnosti.

“Mislim da je tu bilo mnogo više problema za zaposlene u buticima ili manjim porodičnim radnjama ili u zanatskim radnjama, gdje je početkom pandemije bio zabranjen njihov rad”, kaže Knežević.

Ona naglašava da se do sada pokazalo da su trgovinski radnici do sada bili izloženi visokom riziku od zaraze virusom korona.Ipak, nema zvanični podatak ni koliko je radnika u trgovini bilo zaraženo.

“Prema nekim saznanjim,a Sindikata, oko 150 radnika u trgovini bilo je inficirano kovidom 19, ali ne možemo znati da li su se zarazili na poslu”, kazala je Knežević.

Zato je sindikat uputio apel.

“Sindikat je kao centrala uputio apel da zaposleni u trgovini budu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju I to je dokaz da se odgovorno odnosimo prema njima I prema građanima”, kazala je ona.

Dodaje da je Sindikat tražio da se bolje kontroliše poštovanje mjera protiv širenja virusa u trgovinskim radnjama.

Knežević je apelovala na radnike u trgovini da se vakcinišu kad se za to stvore uslovi.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *