Milanović: Na pomolu drugi hladni rat, ovaj put sa Kinom

Dodajte komentar

Ekonomista i profesor sa City univerziteta New York Branko Milanović izrazio je zabrinutost da je u novoj globalnoj konstelaciji možda na pomolu novi hladni rat, ali sada sa Kinom.

„S ublaženom posljednjom prijetnjom, s odlaskom Donalda Trumpa iz Bijele kuće, postoji opasnost da bi se mogao vratiti trijumfalizam koji je pratio kraj hladnog rata, a to bi moglo podstaći novi hladni rat, ovaj put s Kinom“, ocijenio je Milanović u autorskom tekstu pod naslovom „Da li je vrijeme za slavlje ili za brigu“ objavljenom na portalu Social Europe.

Milanović je ocijenio da je Trump „već obavio sve pripremne poslove“.

Branko Milanović

„Koliko god je trgovinski sukob Kine i SAD bio neopravdan, barem je u principu bio rješiv – dve strane su išle prema kompromisu. Ali kovid -19 je okončao te nade. Trumpovo histerično ponašanje ukazivalo je na to da je na epidemiju gledao kao na zavjeru Kine da ga svrgne sa vlasti. Njegovi i napadi njegove administracije na Kinu postajali su sve oštriji i učestaliji“, naveo je autor.

Ukazavši da su antikineski stav do sada zauzeli svi uticajni segmenti američke politike Milanović je dodao da „mnogi možda ne žele da priznaju da idu Trumpovim stopama, ali idu – uz zlokobnu eskalaciju“.

„Ono što je bio trgovinski sukob preraslo je u sukob vrijednosti, a sukobi vrijednosti po definiciji su nerješivi, osim pobjedom jedne i porazom druge strane“, naveo je.

Kompletan tekst pročitajte na Social Europe

Izvor: Seebiz/BETA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *