Googleu kazna od 2,6 miliona dolara zbog diskriminisanja plata žena

Dodajte komentar

Kompanija Google je postigla nagodbu da plati 2,6 miliona dolara za preko 5.500 zaposlenih i bivšim kandidatima za posao koji su ovog internet giganta optužili za diskriminaciju zarada žena inženjera i Azijata u Kaliforniji i državi Vašington, izvještava agencija AP.

Ovom nagodbom se zatvara četvorogodišnji slučaj koji je pokrenulo Ministarstvo rada u okviru svojih periodičnih kontrola praksi po pitanju zarada zaposlenih u kompanijama koje su dobavljači savezne administracije, kao što je Google.

Sprovedena kontrola je rezultiala optužbama da je Google tokom perioda od 2014. do 2017. godine žene inženjere plaćao manje od muškaraca na sličnim radnim mjestima.

Kompanija je pristala da plati 1,4 miliona dolara razlike u platama s kamatama za 2.565 zaposlenih žena inženjera zbog diskriminacije njihovih zarada u odnosu na muške kolege, kao i 1,2 miliona dolara za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koji tvrde da su diskriminisani pri odabiru za radna mesta inženjera.

Google je najavio da će iz svoje rezerve izdvojiti najmanje 1,25 miliona dolara kako bi izjednačio plate inženjera u nekoliko američkih podružnica u narednih pet godina.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *